Bármilyen furcsa, de van. És időnként szükség is lehet rá.

A mostani hétvégét arra szántam, hogy kiépítsek otthon egy tesztkörnyezetet – elvégre nem élet az élet házi Exchange szerver nélkül. Virtual PC, Virtual Server van, idő szintén, akkor hajrá.
Az első meglepetést a Virtual PC okozta, ugyanis nem tudta bebootolni a virtuális gépet a telepítő cédéről. A cédé jó volt, a host gép be tudott róla indulni, a virtuális gép beállításai jók voltak – mégse. Mindegy, vacak 2004-es termék, lássuk a nagytesót.
Csakhogy ehhez előtte IIS-t kell telepíteni az XP-re. És rögtön az elején belefutottam egy dilemmába. Ez ugyanis még egy olyan oprendszer, mely sp1-ként települt és később lett rárakva az sp2. Milyen cédét adjak neki, amikor IIS-t akar telepíteni: sp1 vagy sp2?
Végül sp2-t adtam neki, de nem fogadta el. Gondoltam, mielőtt kipróbálnám az sp1-et, megpróbálom megetetni vele az önálló sp2 csomagot. Ez meg is volt valahol. Alig háromszor-négyszer kellett lefuttatnom, mire beugrott a varázslatos -x kapcsoló, amely csak kitömörít. (Korrektek voltak a fiúk, a /?, -? kapcsolókra simán elindult a telepítés. Ennyit a felhasználóbarátságról.) De ez a könyvtár sem tetszett az IIS telepítőnek. Végső elkeseredésemben beadtam az sp1 telepítőlemezt, de az sem volt elég jó.
Itt kezdtem el nagyon nem érteni a dolgot. Aztán a fejemre csaptam: az a hülye a staxmem.dll-t keresi, az összes telepítőszetben meg staxmem.dl_ van. Lehetséges, hogy ezen hasalna el a mutatvány? Ahogy visszaemlékszem, ez nem szokott problémát okozni – de tegye a szívét a kezére az, aki negyed másodpercnél tovább szokta figyelemmel kísérni az ilyen üzeneteket. Lehet, hogy most, pont most csúszott porszem a gépezetbe? És ha igen, mi a teendő? Átnevezhetem simán a dl_ fájlt dll-re? Vagy igyak inkább előtte egy fröccsöt?
Végül az lett a megoldás, hogy ittam egy fröccsöt és közben eszembe jutott, hogy még meg sem kérdeztem az esetről Gugli barátunk véleményét. Hiba volt. A korrekt esetleírás, a megoldási javaslattal, itt található.
Azért röviden összefoglalom.
Van egy secedit.sdb adatbázis valahol a %windir% valamelyik bugyrában. Ha ez megsérül, akkor az IIS telepítő nem fogad el bizonyos dll-eket. Hogy miért nem? Nincs hozzá gusztusa. Mittudomén. Azt se tudom, mitől sérülhet meg. Én egész biztosan nem szoktam kötekedni vele.
Imhol a gyógyítása:
esentutl /p %windir%\security\database\secedit.sdb
És ennél a sornál kezd el jojózni egy Exchange adminisztrátor szeme. Mi van? Eseutil? Az XP-ben?
Bizonyhogy. A név egy picit mutálódott, de a paraméterezés már ugyanaz. És az adatbázis kiterjesztése is beindíthatja a szabad asszociációs folyamot: mdb, edb… sdb… ez bizony JET típusú adatbázis lesz. Aztán amikor az enter lenyomása után megjelenik az a bizonyos rettegve utált karakteres bitkolbász, akkor már egész biztosan tudhatjuk, hogy a deja vu érzésünk helyénvaló volt.
Mellesleg a módszer működik.