Szükség van WINS szolgáltatásra az Exchange 2000/2003 működéséhez?
Igen.
Fog ezen változtatni az Exchange 2007?
Igen.
Szükség lesz WINS szolgáltatásra az Exchange2007 működéséhez?
Igen.

Azért ez már valami. Mit tudhat ez a masztodon, hogy ennyi évvel kitalálása után is még ilyen szívósan tartja magát?
Nos, azt tudja, hogy ismeri az emberi természetet. Tudja, hogy lusták vagyunk. Ha nem is mindannyian, de valaki valahol biztos lusta lesz begépelni azt, hogy ‘envagyok.a.falurossza.egyedul’, inkább megpróbálkozik az ‘envagyok’ címmel.
Emellett azt is tudja, hogy egy ekkora kódtömegben biztosan lesz valahol olyan eljárás, mely rövid név alapján fog keresni.
Ennyi már elég is a túléléshez.

Nézzük meg, milyen viszonyban is voltak egymással: WINS és Exchange 2000/2003 rendszerek.
A link szekcióban található egy KB cikk, abban bizony feketén-fehéren ott áll, hogy Exchange rendszerekben igen-igen erősen ajánlott WINS névfeloldás használata.
Miért is?
Például azért, mert

  • Az Exchange2003 kódjában több helyen is előfordul rövid név alapú DNS névfeloldási próbálkozás. Természetesen, ha jól vannak konfigurálva a DNS kliensek, akkor ez nem jelent gondot. De általában nem mindenki DHCP-s, különösen a szerverek nem – márpedig ha nincs jól beállítva a DNS suffix az Exchange szerveren, akkor bizony problémák lesznek.
  • Ennél sokkal csúnyább, hogy a kódban bizonyos helyeken – pl. setup – olyan esetek is előfordulnak, hogy szó sincs DNS névfeloldásról, a rutin egyből Netbios API-t használ névfeloldásra.
  • Végül a legszebb. Tudjuk, az Exchange az egyes szerverek konfigurációs adatait a címtár konfigurációs névterében tárolja. Ezt úgy kell elképzelni, mintha minden szervernek lenne egy foldere, amely alatt gyülekeznének az adatai. Mi is a folder neve? Bizony, az Exchange szerver gép Netbios, azaz rövid neve.
    Értelemszerűen következik, hogy óvakodni kell attól, hogy ne legyen két azonos Netbios nevű Exchange szerver az organizációban – hiszen akkor bizarr módon keverednének össze a konfigurációs beállításaik.
    Hogyan tudnám ezt garantálni? Azt tudjuk, hogy a konfigurációs névtér erdő szintű. Ebben az erdőben elméletileg számtalan site, számtalan subnet található, tetszőleges mennyiségű Exchange szerverrel. Viszont ha nem használok WINS-t, akkor az egyediség csak Netbios broadcast segítségével ellenőrizhető. Meddig terjed a Netbios broadcast határa? Amíg egy router azt nem mondja, hogy coki, eddig és ne tovább. Ergo kell az a fránya WINS, mert az egyből kiszűri, hogyha már létező Netbios nevet akarok még egyszer kiadni, abban a körben, ahol össze vannak löve a WINS szerverek.

Ezzel az első ‘igen’-t ki is tárgyaltuk.

Nézzük, milyen változások várhatóak az Exchange2007-ben. Jó hír, hogy a problémák kétharmad részét megszüntették. A kódból kivették mind a közvetlen Netbios API hívásokat, mind a rövid név alapján történő DNS névfeloldási kérelmeket.
De a harmadik esettel nem tudtak mit kezdeni. Ha kompatibilisek akartak maradni a korábbi Exchange2000/2003 rendszerekkel, akkor meg kellett hagyni a konfigurációs névtér Exchange alterének szervezeti felépítését. Innentől viszont szükség volt a rövid nevek egyediségére, organizáció szinten. Pont.
Ergo, igen, dolgoztak a problémán, nagy részét eliminálták. Ez volt a második ‘igen’.

A harmadik ‘igen’-t már gondolom, nem kell részleteznem. Ha bízom magamban és biztos vagyok benne, hogy nem adok azonos Netbios neveket az Exchange szervereimnek – sem én, sem a worldwide cég 235 másik adminisztrátora -, akkor szemétre a WINS szerverrel.
De ha megpróbálok racionálisan gondolkozni – néha érdemes, megéri -, akkor mondhatom azt, hogy a WINS szerver alkalmazás alig kér enni, békésen megfér bármelyik tartományvezérlőn: miért ne hagynám meg? Különösen, ha nem csak azt garantálja, hogy nem lesz két azonos nevű Exchange szerverem, hanem azt is, hogy egyáltalán nem lesz két azonos rövid nevű gépem az erdőben.

Link szekció:

  1. Windows 2000 Server Windows Internet Naming Service (WINS) Overview
  2. Windows Server 2003 Windows Internet Name Service (WINS)
  3. DNS, DHCP, WINS – WINS
  4. Exchange Server 2003 and Exchange 2000 Server require NetBIOS name resolution for full functionality
  5. David Lemson írása a blogjában