Egyik ügyfelünk most hétvégén tervszerű leállást hajt végre, így lehetőségünk van egy csomó régóta halasztott munkát elvégezni. Többek között jó ideje érik a tűzfaluk lecserélése.
A következőképpen terveztük: én offline összerakom az új vason a cuccot, aztán egyszerűen kidobjuk a régit, berakjuk az újat és mindenki örülni fog. Apró kihívás, hogy más a hardver (a régi 32bites procival ment, az új egy 64 bites Opteron), más az oprencer (a régi Windows2000/32, az új Windows2003R2/64) és persze más a szoftver is (ISA2004Sp1->Isa2004Sp2). De azért működjön ugyanúgy.
Mindazonáltal a feladat nem megoldhatatlan. Igaz, hogy magyar nyelvű 32 bites Windows telepítőcédét kaptam, de szerencsére telepítő médiánk nekünk voltak, megfelelő licenszkulcsai meg az ügyfélnek.
Három napig az általam eddig ismeretlen tűzfalat tanulmányoztam. Leszedtem mindent xml/txt fájlokba – és természetesen kijegyzeltem mindent spirálfüzetbe. Kisebb novella méretű anyag gyűlt össze. (Huszonvalahány subnet, VPN terminálás, szabályhegyek – nem igazán egyszerű a jószág.) A következő nap azzal telt, hogy felraktam az oprendszert és előkészítettem mindent az ISA szervernek. Végül ma jött el a nagy nap.
Ahhoz képest, hogy mennyire kényelmesen ágyaztam meg a tűzfal szoftvernek, őkényessége rövid, gyors, de határozott üzenettel közölte, hogy menjek a fenébe – erre a gépre, ha beledöglök sem fogom tudni feltelepíteni. A miértet viszont nem igazán részletezte.
Ránézésre lehetett egy csomó baja: a processzor 64 bites, az oprendszer R2/64, az ISA ellenben csak standard… A legegyszerűbb ilyenkor megnézni a hivatalos adatokat. Nos, egy szó sincs arról, hogy ne futna R2-vel, illetve 64 bites oprendszerrel. A biztonság kedvéért átnéztem a Shinder könyvet, ott se tér ki rá a hapi. Hívtam a TAM-unkat, de éppen olyan helyen volt, ahol nem vette fel a telefont. Bedobtam egy szösszenetet Shinder bácsi fórumába, majd rácsörögtem GT-re, hátha ő látott már ilyet – de nem. Mindketten nekiálltunk guglizni, végül kaptam tőle egy linket. Nem lehet azt mondani, hogy túlzottan bőbeszédű lenne az írás, de a lényeg benne van: semmilyen ISA nem fut 64 bites oprenceren. Aláírás: XY ISA MVP.
Érted, semmilyen. A frissen kijött ISA2006 sem.
Azért ez elég durva.
Felködlött előttem, milyen remek pofozkodás lesz ebből. Az ügyfél nyilván azt fogja reklamálni, miért nem szóltunk neki, hogy ne vegyen ilyen hardvert? Mi meg… mondjuk azt, hogy mi sem tudtuk? Baromira ciki. És nem csak az a durva, hogy így nem lesz a hétvégén csere – sokkal durvább, hogy mit csináljanak most a méregdrágán vett új hardverrel?
Mentsük a veszett fejsze nyelét. Fel lehet-e rakni 64 bites processzorral felvértezett gépre 32 bites Windows Server oprendszert? A franc se tudja. Talán a Gugli. Nem, ő se igazán. Még talán ez a bejegyzés nyújtotta a legvérmesebb reményeket – mintha az AMD procikra felmenne, csak az Intelekre nem…
Itt álltam, amikor visszahívott a TAM-unk. Rövid idő alatt sikerült mindent tisztáznunk.
Hogy te legközelebb ne járj ilyen hülyén, tömören leírom a lényeget:

  • Jelenleg semmilyen ISA (2000/2004/2006, ill standard/enterprise) nem képes futni 64 bites operációs rendszeren.
  • x64 architektúrára lehet telepíteni 32 bites Windows Server operációs rendszert – azaz AMD Opteronra igen, Intel Itaniumra nem.

Ez azért valahol megnyugtató. Nem az, hogy az ISA nem fut 64 biten, az valahol szégyen – a jó hír az, hogy az ügyfelünk csak a szervízhétvégét bukta be. Meg mi sem veszítettünk olyan nagyot az arcunkból.