Na, ja. Csak nem mindegy, mennyire körülményes kezelni. A végén még a saját kezünket vágjuk le vele.

Nemrég füstölögtem néhány enyhén szürkét arról, hogy mennyire értelmetlennek tartom a Powershell (tudom, Exchange Management Shell, de már annyira rááll a szám) parancsok bemagolásszintű visszakérdezését vizsgán. Úgy látszik, nem csak én, hanem egy fejlesztő társaság is, akik megalkották a PowerGUI-t.

A tudásáról nagyjából képet alkothatunk, rögtön a telepítés elején.

Nagyítás

Jól látható, hogy alapvetően három területre koncentrál: Exchange 2007, Operation Manager 2007 és Network. Ezekhez szép színes grafikus felületet kapunk, ráadásként pedig egy Powershell szkript editort.

Nagyítás

A fenti kép egy kicsit olyan, mint az az állatorvosi ló. Igyekeztem úgy sarokba szorítani a programot, hogy lehetőleg minél többet áruljon el magáról. Éppen ezért direkte olyat kértem tőle, mely kimaradt az Exchange Management Console-ból: kértem egy statisztikát az egyik felhasználóm postafiókjáról. (EMS-ben ez ugye úgy nézne ki, hogy get-mailboxstatistics 25ezer paraméter.) Az akciópanelen látszik, hogy a képernyőkimenetet mindenféle formátumú fájlokba irányíthatjuk. Lenyitottam a Tools menüt, bemutatva, hogy a GUI-ból is meghívhatjuk a szkript editort – és természetesen ez igaz visszafelé is. Végül alul látható, két nyomógomb: ezek közül a ‘Powershell Code’ feliratú az eddigi tevékenységünket naplózza vissza, értelemszerűen PSH kódban.

Még egy érdekesség.

Nagyítás

Az ugye tiszta, hogy bármelyik kattogtatás végeredménye egy Powershell parancs vagy szkript lesz. Ezt a szkriptet az adott menüpont tulajdonságaként kérdezhetjük le. A fenti képen például a Computers, azaz számítógépek listájának szkriptje látható – mely PSH szkriptbe ágyazott ADSI lekérdezésekből áll.

Szóval GUI. De nehogy azt hidd, hogy ellene vagyok a szkript alapú menedzselésnek, isten ments. Határozottan örülök a dolgok ilyetén alakulásának – csak éppen elijeszt a hatalmas paraméterkupac, és a körülményes keresgetés. Ezért is örülök én inkább a csomaggal adott szkript editornak.

Nagyítás

Ehhez a képhez véleményem szerint nem szükséges semmilyen magyarázat.

És hogy mennyibe kerül? A program jelenleg tokkal-vonóval ingyenes (béta), köszönhetően a Quest Software támogatásának. Ami biztos, az az, hogy a szkript editor ingyenes is marad. Azaz… hajrá, irány kipróbálni. Ahogy Dimitrij mondta, ‘Notepad for Powershell’.

ps:
Mondjuk, azért érdekes hintapalinta ez:

  • Először elkészül a Powershell (leánykori nevén Monad).
  • Aztán elkészül az EMS modul, mely tulajdonképpen a Powershellbe beépülő snapin.
  • Utána az Exchange fejlesztőcsapat elkészít egy MMC3 snapin-t, mely gyakorlatilag egy varázslókkal sűrűn telepakolt grafikus felület a leggyakrabban használható EMS/Powershell parancsok végrehajtásához.
  • Végül jön egy csapat, aki elkészít egy grafikus felületet, mely tudja mindazt, melyet az Exchange fejlesztők – ki tudja, miért? – kihagytak az általuk gyártott GUI-ból. Nem mellékesen odatettek egy script editort, melynek segítségével tényleg felszabadíthatjuk agyunk azon területeit, melyet eddig a parancs paraméterek foglaltak le.

Jogos lehet a kérdés: akkor most hogyan is állunk a szkript vs. GUI fronton?