Van olyan, hogy nem csak a politikus, hanem a szoftvergyártó is elk elrontja. De hogy annyira büszke legyen rá, hogy erre a hibára vizsgakérdéseket is hegyezzen ki, az már azért valahol pikáns.

A 70-237-es vizsgáról van szó, ez a neve: PRO: Designing Messaging Solutions with Microsoft Exchange Server 2007.

Nézzük a következő szituációt. (Ne örülj, a kérdés ilyen formában nem szerepel a vizsgán, itt csak az elv a lényeg.)
Van egy működő Exchange 2003 organizációd, benne egy Front-end és egy Back-end szerverrel. Ezt az egészet át szeretnéd slisszantani (transition) egy Exchange2007 organizációba, úgy hogy a végén legyen egy CAS/Mailbox/Hub Transport szervered. Milyen sorrendben tervezed megvalósítani a folyamatot?
Mivel utáljuk a komplikációkat, így egyszerűen azt mondjuk, hogy preparáljuk a címtárat, felhúzzuk a szervert a szükséges funkciókkal, majd átirányítjuk rá az owa.cegnev.hu címet, kiléptetjük a régi Front-end szervert, átmozgatjuk a postafiókokat, replikáljuk a public foldereket és a régi Back-end szervereket meghagyjuk az Sp1-ig. Működni fog? Nagyjából. De megdöbbentő módon, owá-n keresztül nem fogjuk elérni a public foldereket, hiába tartottuk meg a régi szervert is.
Mit ajánl ehelyett a módszer helyett a Microsoft? (Ugye, ezt is kell válaszolni majd a vizsgán.)
Azt, hogy húzzál fel először egy külön CAS szervert (HTR lehet rajta), majd egy másikra tedd a Mailbox/HTR szerepköröket. A többi már ugyanaz, mint az előbb. Azaz amíg nem jön ki az Sp1, addig nem egy, hanem két Exchange2007 szervered legyen – és a CAS ne legyen egy gépen a Mailbox szerepkörrel.

Természetesen ezt meg lehet tanulni. Hány olyan dolog van egyébként is, amit megtanultunk, de nem értünk?
De erre speciel van magyarázat.

Kicsit távolról futunk neki.
Az első sarokpont az, hogy az Exchange2007 Mailbox szerveren lévő public folderek webes protokollon keresztül nem érhetők el. Ezt mondjuk, tudtuk – de nem árt elismételni. (Majd Leonárd az Sp1.) Ezért kell a régi Back-end szerver, a public folderekkel.
Menjünk tovább. Amikor egy webes kérést le kell kezelni, az történhet átirányítással vagy proxyzással. Jelen esetben, amikor bejön a /public alkönyvtárra irányuló kérdés, akkor valaminek át kellene irányítania a kérést a régi Back-end szerverre. Ez az átirányítás nem működik az egyik esetben – és működik a másik esetben.

Merüljünk mélyebbre. Van két dll, a DaveX.dll és az ExProx.dll. Mindkettőben van olyan függvény, amely képes ennek az átirányításnak az elvégzésére. Csakhogy… a DaveX.dll ezt az átirányítást az FQDN alapján végzi. Pontosítok: a belső FQDN alapján. Azaz ül Átlag János felhasználó otthon, bedönget az owá-n, ott azt kapja, hogy menjen tovább az exhange-backend.cegnev.local szerverre – és erre azt mondja az Internet szolgáltatójának DNS szervere, hogy ‘mivan, vazze?’. Ezzel szemben az ExProx.dll sokkal intelligensebb, ő ezt tisztességesen le tudja rendezni, berkeken belül. Igenám, de ha a két dll együtt van jelen, akkor DaveX győz – az a DaveX, aki a Mailbox szerepkörrel települ.
Tehát ha egy gépen van a CAS/Mailbox funkció, akkor DaveX irányít, bele a semmibe. Ha külön van a CAS funkció, akkor ExProx irányít, a jó helyre.

Ennyi volt a mese. Látható, a rendszer két helyen is el lett cseszve. Valószínűleg egyszer majd ki is javítják ezeket a hibákat.
De addig vizsgakérdés lesz a körbedolgozásuk.