Régi probléma. Van egy DNS szerverként is működő tartományvezérlő számítógépünk, melyben két hálókártya is van. Az egyik a külvilág felé néz, a másik a belső háló felé. (Csak a pontosság kedvéért: a külvilág azért nem a vad internet, hanem VPN-en keresztül egy másik kontinensen lévő társ vállalat.) Mindkét kártya felé adunk névfeloldási szolgáltatást.

Mi a gond?

Hát az, hogy a belső zónába simán beregisztrálódik a DC mindkét hálózati kártyájának a címe, sőt, az összes két hálókártyás gép címe is – emiatt néhányan panaszkodnak, hogy rossz IP címeket kapnak vissza.

Jó, mik a lehetőségeink?

A leginkább logikus természetesen az, hogy bemegyünk a hálózati kártyák beállításai közé, aztán a külsőn kikattintjuk, hogy automatikusan beregisztrálja magát. Logikus… de nem működik. Mégpedig azért nem, mert van ennél erősebb beállítás is. A DNS konzolban a konkrét szerver tulajdonságainál lehet beállítani, hogy mely hálózati kártyáin ad névfeloldási szolgáltatást a szerver. Márpedig ha mindkettőn, akkor mindkettő be is regisztrálódik. Ha a gép nem DNS szerver, akkor ugyanezt a registry-n keresztül tudjuk szabályozni:
a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DNS\Parameters kulcs alatt fel kell venni egy változót PublishAddresses néven (reg_sz), majd pontosvesszővel elválasztva be lehet írni a regisztrálandó IP címeket. (Ha a változó nem létezik, akkor mindkét IP cím regisztrálódik.)

Ez mind szép, persze, de a mi problémánkat nem oldja meg. Ugyanis mi mindkét kártyán szolgáltatunk. Csak éppen nem szeretnénk, ha a külső cím is megjelenne a belső zónánkban.

Váltsunk csapásirányt. Miért is baj, hogy megjelenik a DC külső címe is? Vagy az Exchange szerveré? Egyáltalán, baj? Hiszen akik kintről kiváncsiak a zónára, azoknak szükségük is lehet erre a bejegyzésre. Azt kellene megoldani valahogyan, hogy a DNS kaméleon legyen: ha a külső hálózati kártyájáról jön egy kérdés, akkor a külső IP címeket dobja vissza, ha a belső kártyájáról, akkor a belsőket.

Happy end: van ilyen beállítás. DNS konzol, a szerver tulajdonságainál az advanced fül alatt ott vigyorog egy olyan beállítás, hogy ‘enable netmask ordering’. Ő a barátunk.