Outlook 2007 és a HTML

Az elmúlt hetekben a hírlevél küldés rejtelmeivel foglalkozom céges szinten. Miután saját hírlevélküldő motorom még nincs (a régi félkész levlista motorom, és a házi barkács scriptjeim nem igazán alkalmasak a feladatra) ezt használom erre a célra.

A napokban felmerült, hogy bizonyos saját termékeinket hirdetni kellene a hírleveleinkben. Azt gondoltam, hogy belepakolok a levélbe egy flash bannert. Csináltam is valami tesztet, el is küldtem magamnak. A banner helyett egy kedves piros X jött. Gondoltam biztos én vagyok a béna, mert a flash-t nem sima img-ként kell a html-be illeszteni (html-ből, css-ből eléggé limitált a tudásom). Fel is hívtam az ügyben guru ismerősöm, aki elmondta, hogy valóban nem img ami nekem kell, de:

1. Fejből nem tudja, hogy mi kéne

2. Az Outlook 2007 szerinte nem eszi a flash-t és a neten valahol van egy doksi ami beszél erről

Ok, akkor hagyjuk a flash-t van nekem egy animált gif-em az egyik termékhez, majd használom azt, ha elő tudom bányászni (az IE biztonsági beállításai miatt nem tudtam kimenteni az ADserver-ünkről). Addig is szóltam az online szerkesztőnek, hogy próbálja meg előkaparni.

Malmozás helyett nekiálltam túrni a netet a fenti Outlook doksi után.

Az első amit találtam egy cikk amiben azon pörög a szerző (mint később magam is rájöttem, joggal), hogy az Outlook 2007-ben a HTML rendering engine az IE helyett a Word.

Másodszorra rábukkantam az ismerős által emlegetett két Microsoft cikkre:

Rögtön az első cikkben meg is lett a válasz a flash/animált gif kérdésre:

Other Unsupported Web-Related Features

The following is a list of all other Web-related features that Word 2007 does not support:

  • Animated GIF images. Only a static representation of the GIF image shows.
  • Flash. Only a red “X” shows in the area where the flash would display.

Nem vagyok boldog.

Ráadásul a még csináltak egy külön HTML validatort kifejezetten az Outlook 2007-hez, amikor, ha csak betartották volna a szabványt, akkor nyugodtan lehetne ezt használni.

3 Comments

  1. Ráadásul ez az őrület ragályos is, a Feeddemon rss olvasó is a word rendering engine-t használja.

  2. hrongyorgy

    2008-09-12 at 00:24

    Most mondjam? En mar semmin nem csodalkozok. De amugy ennek kivetelesen orulok, marmint hogy semmibe se tud mozgo ize-bize jonni, a flashtol amugy is a falra masznek minden alkalommal.

    suf: Ha valoban jo a termek, eladja azt a statikus kep is, hidd el, csak jol kell megcsinalni. Ha nem jo a termek, akkor a izgo-mogo flash sem fogja eladni.

  3. Ezt én tudom, de:
    1. Ezt egy marketingesnek nem biztos, hogy el tudod magyarázni
    2. Ha az adott banner egyszer már kész van akkor most megint lehet fizetni a desgnernek, hogy csináljon egy statikusat is
    3. Nem csak ezt a funkciót vágja agyon ez a csoda rendering engine. Ha megnézed a fenti doksikat akkor láthatod, hogy mi nem működik még. Nekem például rosszul tördeli az ominózus hírlevelet. Az IE-ben amikor preview-t kérek még jó, amikor megérkezik már nem. Egy másik hírlevél amit kapok (ezt nem küldöm, csak jön), tartalmaz egy rakás linket, ami helyesen egymás alatt jelenne meg, az Outlook 2007-ben pedig ömlesztve, folyó szövegként. Azt se látom, hol a vége az egyik linknek és hol kezdődik a másik

Leave a Reply