Beszéljünk nyelveket

Velem mostanában nem történik semmi érdekes: tervezek ugyan egy többrészes ismeretterjesztő cikket, de ahogy mostanában a csillagok állnak, problémamegoldást, nyomozást ne nagyon várjatok tőlem.

Inkább leírom, hogyan járt egy kollégám a napokban.

Exchange 2007-et kellett telepítenie. Ez ma már szerencsére nem annyirra horror, mint eleinte. (No, nem azért, mintha egyszerűbb és hibátlanabb lenne: csak már annyian szívtak vele, hogy mindenre megvan a megoldás a neten.)

Neki is állt. Nyilván először végigolvasta a feltételeket. Ki is pipálta mindegyiket. Ugyan volt egy pont, ahol elgondolkodott egy kicsit, de végül csak rálegyintett. Arról volt szó konkrétan, hogy a telepítési doksik szerint minden érintett tartományban lennie kell legalább egy minimum Windows 2003 Server Sp1 DC-nek, plusz a Schema Master-nek is minimum ennek kell lennie. Ez bőven meg is volt, mindenhol SP2-es volt a környezet… csak éppen az összes DC magyar nyelvű volt. (Kéretik nem anyázni, mi azzal dolgozunk, ami az ügyfélnél van.)

Végül belevágott. Rögtön az első lépésben fejreállt a setup /preparelegacyexchangepermissions. Káromkodás, nyomozás. Nyilván először az ember a triviális problémaforrásokra koncentrál, no meg persze a hibaüzenet is eléggé félrevezető volt. Nem talált semmit. Többször is beszéltünk, de én se tudtam neki segíteni. Maximum annyit, hogy toljad haver a guglit ezerrel, mert ha ott sem lesz megoldás, akkor sehol sem. Tolta. Végül egy órával később jött a telefon, hogy oké, minden rendben.

Mi is történt?
Mielőtt elmélyednék a válaszban, egy gyors segédinformáció. Miért is kell annyira az Exchange 2007 szervernek minimum a Windows 2003 SP1? Azért, mert az SP1-ben jött be egy úgynevezett Service Notification funkció. Ez azt tudja, hogy bármi változás is történt a címtárban, akkor erről értesíti az érintett alkalmazásokat. Az Exchange 2007 erősen épít is rá.

Na most, ha te lennél egy Exchange setup folyamat programtervezője (és a végeredmény alapján simán lehetnél is, sőt , ahogy elnézem, akár az Újpest Központ metróállomás nyáladzó hajléktalanjai is lehettek volna), akkor hogyan ellenőriznéd, hogy a DC-k megfelelőek-e? Én – és a hajléktalanok – valószínűleg úgy, hogy rávizsgálnánk, működik-e ez a szolgáltatás. A fejlesztők nem ezt az utat választották: ránéztek egy registry értékre, hogy oda mi van beírva. Angolul. Tehát a Windows Server 2003 Service Pack 1 nyilván jó, ha a végén a szám nagyobb, mint egy, az még jobb… és ennyi. A Windows Server 2003 Szervízcsomag 1 például már nem volt jó.
Most gondolj bele, hogy már csak strukturálisan, logikusan nézve is, mekkora baromság ez? Ha egy funkcióra vagyok kíváncsi, akkor nem a funkció működését vizsgálom, hanem egy tőle független karakterlánc értékét. Miközben nem tudom, mit csinál a másik kéz… mely egész egyszerűen nem angolul írja be a karakterláncba az értéket.

Miután a kollégám rájött, át is írta adsiedittel a DC tulajdonságainál a megfelelő értéket. Egyből lefutott a jogosultsági rendszer preparációja. Kolléga boldogan felsóhajtott, kiment, ivott egy kávét, kifújta magát. Majd visszament és beírta a sorban következő parancsot: setup /prepareschema.
Zsíros hibaüzenet.
Tekintve, hogy kollégámnak ez volt az első találkozása az Exchange 2007 szerverrel, egész pontosan el tudom képzelni, mit gondolhatott ekkor. De nem fogom leírni. Habár ez nem egy prűd blog, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a monitorod ilyen szinten is elviselné a túl erős kifejezéseket.
Gyors ellenőrzés a registry-ben… és igen: amíg ő kint kávézott, egy automatikus mechanizmus észrevette, hogy módosítva lett a szerver verziószáma. Természetesen gyorsan javította is. Melytől persze ismét fejreállt az Exchange telepító. Ha valaki hülye, akkor az legyen következetesen is hülye.
Innentől nyilván gyorsan ment a prepare folyamat: kolléga minden parancs kiadása előtt megnézte a registry-t és ha kellett, javított. Aztán most már csak reménykedünk, hogy a működés során ez az idióta hiba nem fog többször előjönni.

ps.
Kolléga végül átküldte a linket, ahol megtalálta a megoldást. Külön jól esett, hogy az eset a magyar Technet blogban fordult elő, és viszonylag kevés felesleges kör lefutása után Flowman kolléga be is írta a helyes megoldást.
Csak azt magyarázza el valaki, hogy ez miért a német nyelvű Technet blogon jelent meg?

9 Comments

  1. hrongyorgy

    2009-05-18 at 07:18

    Igen, en is tobbszor beleszaladtam ebbe a problemaba, es eszembe is volt, hogy megemlitem, csak aztan akkor ott nem volt ra ido, aztan meg elfelejtettem.

    A dolog a kovetkezokeppen all: az Exchange telepito az AD-bol nezi ki ezt a stringet, ha a registry-ben atirod, az a kovetkezo restartig ugy marad. Az AD viszont elso korben a registry-tol kapja ezt az infot, az automatizmus ugyanis reszben az alapjan dolgozik. Tehat, ha a registrybe es az AD-be egyszerre irod at (de ebben a sorrendben), akkor jo esellyel kitart a dolog kabe 15-20 percig, nekem ennyi eleg volt, hogy virtualis gepen felmassza magat a XCH2007.
    De meg igy is illik figyelni, mert az automatizmus neha megiscsak rajon a turpissagra, es mashonnan visszarakja az erteket – de mar csak az AD-ba.

    Mindenesetre paros labbal kellne seggberugni az olyan fejlesztot, aki ilyent gyart, mikor a net tele van verzioszam-tablazatokkal (melyik verzioszam, pontosan mit jelent, milyen sp, stb.). Hulyeknek szant tutorialok kezdodnek ezzel a cimmel: “Hogyan allapitsuk meg Windowsunk verziojat WinAPI hasznalataval”. Katasztrofa. Most akkor lehet a MS fejlesztoirol feltetelezni azt, ami az eszembe jutott?

  2. hrongyorgy

    2009-05-18 at 07:21

    Ja, a legfontosabb info persze lemaradt: csak a telepito figyel ilyen aprosagokra, ha mar fenn van a Exchange, letojja magasrol, milyen gep van alatta.

  3. Hali,

    Csak egy pici kiigazítás. A kollégád lehet, hogy a német nyelvű oldalon találta meg, de ez inkább a google ranking gondja. A linkben a de-DE csak azt jelöli, hogy a keret milyen nyelven jelenjen meg. Ez is működik:
    http://social.technet.microsoft.com/Forums/hu-HU/1372/thread/0ea5a4b4-e445-4edf-9d2c-1c5e7d8bf1ca

    üdv,
    Zoli

  4. @hrongyorgy:
    Szerintem az Exchange 2007 telepítőjét valami szellemi fogyatékos csapat írhatta. Nem ez az egyetlen ordító nagy baromság benne.

  5. Mióta nemzetközi rendszerben van a fórum, azóta minden nyelven feldobja a topikokat. 😀

  6. hrongyorgy

    2009-05-19 at 09:19

    @JoeP: egyetertek. En visszasirom a Exchange 2003-at.

  7. @hrongyorgy:
    Na, ennyire azért nem kell összeszakadni. Az Exchange 2007 – az SP1 óta – nagyságrenddel jobb termék, mint a 2003. Csak éppen a telepítőjét cseszték el, de nagyon.

  8. Hali,

    Azért még tudnám sorolni a 2007 ordas baromságait.

    üdv,
    Zoli

Leave a Reply