Az ember már azt hiszi, ismeri az ISA szervert – aztán az mégis meg tudja lepni.

Jött a kérés az ügyféltől, hogy egy kollégájuk szeretne elérni egy weblapot a 8443-as porton. – Na, megint egy istentől, embertől elrugaszkodott webmester – gondoltam – akinek túl kerek szám a 80-as.

De gond egy szál se, pillanatok alatt összedobtam a megfelelő szabályt.
– Teszteljetek! – írtam vissza.

Nem működött.

Ekkor néztem meg jobban, miről is van szó. Jé, ez https. Persze, csaptam a fejemre, csak én lehetek annyira vak, hogy nem ismerem fel, hogy a portszám csak egy számjegyben különbözik a 443-as https porttól.
– Aha, szóval ez egy szupertrükkös webmester – konstatáltam – aki így akarja átvágni a rosszfiúkat. Szvsz elég béna megoldás, ha én portszkennelnék, simán felvenném ezt is a listára, oszt jól van. Cserébe szopatják a tűzfal mögül érkezőket.

Na, mindegy, nézzük, mi van a logban.

The specified Secure Sockets Layer (SSL) port is not allowed. ISA Server is not configured to allow SSL requests from this port. Most Web browsers use port 443 for SSL requests.

Kösz, Csoki. Most, hogy már tudom, hogy a legtöbb böngésző a 443-as portot használja az SSL-hez, most már biztosan nyugodtabban fogok aludni.

Némileg persze bosszantott, hogy nagyon nem értettem ezt az egészet. Miért nem engedélyezett? Hiszen tettem rá szabályt. Nehogymár ne lehessen tűzfalszabállyal egy tetszőleges portot kiengedni? A webproxy nem fogadná el? Azon lehet ugyan https portot állítani, de az nagyon nem erről szól. (Akar a fene proxykat láncolni.)

Irodalmazás. Azaz google.

Nos, kérem a megoldás az, hogy az a kis egyszerű webproxy fogadja a kéréseket a saját bekonfigurált portján – általában 8080 – majd ha https-re kell továbbmennie, akkor bepróbálkozik a 443-as porton. Ha ettől eltérő portot adok meg az URL-ben – mint ahogy a szorgos user ezt is tette – akkor döbbenet és lefagyás következik. Az a port nincs engedélyezve a webproxy számára, mint kimenő ssl port.
Természetesen létezik rá megoldás, Shinder bácsi – ki más – írt is róla: el kell menni a www.isatools.org oldalra, le kell tölteni az isa_tpr.js szkriptet (van 2006-os is)… aztán a többit már lásd ott.

Azért ez a rész külön tetszett :

Note that if you have unbound the Web Proxy filter from the HTTP protocol, then Firewall and SecureNAT client connections made through the ISA firewall will not be redirected to the Web Proxy Filter. In this case, you can create a Protocol Definition for the alternate SSL port and then create an Access Rule allowing outbound access to that protocol.