AntiSpam Update

Van egy dolog, ami már jó ideje bosszant.

Az Exchange 2007/2010 lehetőséget biztosít arra, hogy a Hub Transport szerveren feltelepísük a Microsoft AntiSpam agent-jeit. Ezzel kapunk egy jól működő, nagy tudású spam szűrő infrastruktúrát.

Ez ugyan nem annyira hatékony, mint a ForeFront for Exchange, továbbá nincs benne vírusirtó, viszont ingyen van.

Amikor ez a lehetőség először megjelent az Exchange 2007-ben, akkor lehetőségünk volt arra, hogy a hozzá tartozó definíciós fájlokat automatikusan frissítsük (Ez a ForeFront nélkül 3 hetente történt). Ez a lehetőség egy adott ponton megszűnt. Pontosabban, ha nincs ForeFrontunk akkor az Exchange maga nem frissít, hanem ezt a Windows Update teszi meg helyette.

Ezzel viszont gond van. Én magam részéről szerveren sosem kapcsolom be a frissítések automatikus telepítését (csak az automatikus letöltést), mert a folyamatos üzem miatt az nem elfogadható, hogy a szerver újrainduljon, amikor az update-nek ehhez van kedve, ráadásul bizonyos környezetekben a biztonsági frissítések csak tesztelés után kerülhetnek az éles rendszerbe. Ebből adódóan nem csak a biztonsági frissítések, hanem az AntiSpam definició sem települ automatikusan, aminek pedig kellene.

A fenti állapotot kezelendő írtam egy kis javascriptet ami feltelepíti az AntiSpam definíciós fájlt. És csak azt. Ha ezt a kis scriptet (cscript.exe SpamUpdate.js) berakjuk a Task Scheduler-be akkor a fenti problémát megoldottuk.

A script innen tölthető le.

6 Comments

  1. Hali

    rossz a link, van a .zip mögött egy nem kellő http:// rész…

  2. SUF

    2012-11-29 at 14:16

    Köszi, javítva.

  3. Szia!

    Köszi a scriptet, hasznos darab!

  4. hrongyorgy

    2012-12-03 at 02:19

    Tipp: ott, ahol nem kell kulon tesztelni az updateket, ott egy sima gpedit.msc -vel ki lehet utni az automata rebootot. Most nincs keznel angol Windows hogy megkeressem neked, de valahol a Windows Update kornyeken kell ezt konfiguralni, kicsit idiota elnevezes tartozik hozza, de azert ki lehet talalni.

  5. Én powershellben oldottam meg, látszólag működik.
    (SBS 2011)
    http://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/2d191bcd-3308-4edd-9de2-88dff796b0bc
    majd a script így néz ki amit ütemezett:

    import-module pswindowsupdate
    get-wuinstall -Microsoftupdate -Title “Anti-spam” -AcceptAll

  6. Tetszik, ugyanakkor a szükséges modul nincs rajta sz összes oprendszeren ahol szükséges lenne (pl. Windows 2003)

Leave a Reply