Hyper-V 2012 + Storage Sapces

Amikor megjelent a Windwos Server 2012 megtetszett a Storage Spaces nevű szerkezet. Azt gondoltam, hogy az új Hyper-V tetején kialakítok egy virtualizált háttértároló infrastruktúrát.

Építettem egy szervert. Az alaplapi 6 csatornás intel RST RAID vezérlőre felraktam 6db merevlemezt. Ebből az első kettőből RAID 1-es tömb készült, a maradék négyet pedig hagytam magában. A RAID tömbre felraktam a Hyper-V Server 2012-t, tettem rá egy virtuális gépet, ami a raiden lévő vhd-ból bootol, és odaadtam neki a maradék négy lemezt pass-through módban. A virtuális gépre felraktam egy Windows Server 2012-t. A virtuális gépen belül pedig a pass-through lemezekből összeraktam egy Storage Spaces Pool-t.

Minden szépen működött. Adat is került az újonnan kialakított virtuális “NAS”-ra.

Elkövetkezett a kies november 19.-ei hétfői nap, amikor is látom a Nagios-ban, hogy jónéhány gépet frissíteni kéne, köztük a virtuális nas alatti Hyper-V hosztot is.

Végigmentem a gépeken, utoljára maradt a Hyper-V. Felmentek a frissítések, újraindult. Elindítottam a különböző virtuális gépeket, minden elindult

kivéve…

a remek virtuális nas-om.

1. pofon:

Közölte a drága, hogy nem tudja felcsatolni a lemezeit. Remek. 🙁

Megnéztem a diskpartban, ahol a boot lemezen kívül nem láttam semmit. Itt kellene lennie négy darab offline disknek.

Az első gyanúsítottam az integrált Intel RST vezérlő meghajtója/menedzsmentje volt. Ilyen ugyanis nincs. Mind a mai napig az Intel nem adott ki hozzá 2012-n működő darabot. Azt feltételeztem, hogy a non-raid diskeket valamelyik hotfix miatt nem látja az operációs rendszer.

Körül akartam nézni a device managerben, hogy lássam mi a helyzet.

2. pofon:

A Hyper-V Szerverből adódóan ez egy core edition. Mint ilyen, nincs device manager rajta.

– Távolról még read-only módban sem lehet device managert indítani, mert ezt, a korábban meglévő lehetőséget a Microsoft eltávolította
Itt írják, hogy tegyük fel a Server-Gui-Mgmt-Infra windows feature-t, de ezt nem tudom megtenni, hiszen ez nem egy teljes Windwos core, hanem a Hyper-V szerver, amin nincs ilyen
– PowerShell alapú device management nem része az operációs rendszernek. Van hozzá letölthető, de ezt valahogy nem akartam feltenni (így utólag kár volt)

Miután nincs device manager, tehát jön a vakrepülés. Nézzük meg, hogy mi történik, ha a lemezeket áttesszük egy másik vezérlőre. Volt a fiókban egy Intel RS2BL040 RAID vezérlő. Gondoltam erre átrakom a lemezeket és meglátom mi lesz.

3. pofon:

Szétszedtem a gépet. Amikor kihúztam az alaplapról a SATA kábeleket, az egyik beakadt és az alaplapi SATA csatlakozó műanyag része jött a kábellel együtt. 🙁 Remek. Alaplapcsere.

Még a kinyírt alaplappal és a fenti vezérlővel megpróbálkoztam.

4. pofon:

A jelzett Intel vezérlő az okosabb fajta. Mint ilyen nem adja tovább az operációs rendszernek a konfigurálatlan lemezeket (JBOD mód). A butábbik testvére az RS2WC040 persze igen. Azt nem mertem megkockáztatni, hogy felkonfiguráljam őket egyesével RAID 0-ának, mert ki tudja mit ír vissza és mi lesz az adatokkal.

Szereztem olcsón (5eFt/db) HP SC40Ge vezérlőket, amik tudják a JBOD módot. Beraktam a gépbe. Semmi sem változott. a diskpart nem lát semmit.

Tegnap reggel nekiálltam, hogy megejtsem az esedékes alaplapcserét. Miután még mindig az Intel/MS hotfix volt a gyanúsított, félreraktam a rendszer eredeti boot lemezeit, és két új lemezre raktam fel a Hyper-V-t minden hotfix nélkül. És láss csodát, még mindig nem látta a hiányzó lemezeim.

Ekkor megfogalmazódott bennem a gyanú, hogy lehet, nem is ott keresgélek, ahol kellene. Mi van, ha a Storage Spaces által felkonfigurált pool-t a Hyper-V szerver maga önhatalmúlag bevételezi.

Felraktam egy teljes Window Server 2012-t, hogy lássak is valamit, vége legyen végre ennek a vakrepülésnek.

Nyertem. 🙂 A device managerben látszanak a lemezek és a Storage Spaces konfig lát egy read-only pool-t (azt amit kerestem). Ezek után találtam is erről egy thread-et a Microsoft support fórumon.

Visszaraktam az eredeti boot lemezeket, rendbeszedtem a konfigurációt. Innen kezdve a Storage Pool-t a Hyper-V szerver kezeli és a Storage Pool virtuális kötetei lettek átadva a NAS-nak pass-through lemezként.

A véleményem, hogy a tipikus “not a bug it’s a feature” esettel állunk szemben. Ezt valaki csúnyán benézte az MS-nél: Ami pass-through az pass-through, teljesen mindegy, hogy a virtuális gép mit rak rá.

1 Comment

  1. hrongyorgy

    2012-12-03 at 02:15

    Asszem erre csak egy +1 -et lehet tolni.

Leave a Reply