Ma egy ISA2004 szervert kellett telepítenem távolról. Nincs ebben semmi különös, csináltam már párszor. Az oprendszert a kollégák már rárakták, nekem csak állítgatnom kellett, illetve a tűzfal szoftvert felugrasztanom. Hiába távolról érem el, a szoftver okos, telepítés során az IP címemet helyből berakja a Remote Administration Group-ba, így gond nélkül végig tudom nyomni a telepítést, sőt a konfigurálást is.

Most viszont valami szellem megzavarhatta a folyamatot – egyszercsak megszűnt az RDP kapcsolat a szerverrel. Olyannyira megszűnt, hogy nem is tudtam visszakapcsolódni. Nem öröm, de itt van az ILO, majd megnézzük, mi van. Semmi. Minden remekül működik a gépen, a telepítés lefutott, a tűzfal működik. Megnéztem, az IP címem bent volt a megfelelő csoportban. Csak éppen továbbra sem értem el a gépet. A távoli hozzáférés engedélyezve volt, szabály nem tiltotta az RDP-t.
Átnéztem az ISA network beállításait, a routing táblát, a hálókártyák IP beállításait – minden rendben volt.
Nosza, nézzük a logot. Igen, ott vigyorgott benne, hogy a szerver lepattintja a 3389-re küldött kéréseimet. Indoklásként csak ennyit mondott:
0xC0040017 FWX_E_TCP_NOT_SYN_PACKET_DROPPED.

Google.

A non-SYN packet was dropped because it was sent by a source that does not have an established connection with the ISA Server computer.

Mivaan? Elolvastam néhányszor, de nem lettem okosabb.

Végül kínomban kipróbáltam, hogy felvettem a csoportba egy másik gépet, majd arról léptem be, terminál kliensből. És innen sikerült, vissza tudtam lépni az eredeti, telepítési sessionba. Ott pedig az ún. ‘Oké’ képernyő fogadott, az a képernyő, ahol az ember nyugtázza, hogy igen, megtörtént a telepítés.
Leokéztam.
Onnantól kezdve be tudtam lépni az eredeti gépemről is.

Hosszú percekig csak néztem magam elé bambán.