A setup csapat valószínűleg még mindig be van lőve

Hosszú sorozatot indítok el ezzel az írással. Nemrég tartottam egy – számomra is meglepően hosszú – előadást az Exchange 2010-ről. Nem tudom, más hogyan csinálja, nálam felkészülés során egy csomó cetli szokott keletkezni, melyeket aztán vagy felhasználok, vagy sem.

Ezekről a fecnikről fogom előszedni sorban a témákat.

Még egy megjegyzés. A sorozat az RC verzióval megtapasztalt élményekről szól. Az RC ugye feature tekintetben lezárt, de működni még nem működik hibátlanul – márpedig az MS ebben az utóbbiban nagyon jó. Ergo minden morgásnál tessék hozzáérteni, hogy jó eséllyel a végleges verzióban ezek javítva lesznek. (A sorozat végére valószínűleg elérhető lesz az RTM is, abban le fogom ellenőrizni a számomra fájó hiányosságokat – és remélhetőleg revideálnom kell majd az írásokat.)

Csapjunk bele.

Az Exchange 2007 messze kiemelkedően legrosszabb, legvacakabb, legfrusztrálóbb része a setup alkalmazás volt. Rengeteg írásban mondtam már el a véleményemet… bár néha úgy érzem, hogy még mindig nem dühöngtem eleget.

Nyilván borzasztóan kiváncsi voltam, ehhez képest milyen lesz ez a modul az új termékben.

Háát…

Problémába ugyan nem ütköztem, bosszantó kellemetlenségekbe inkább. Ráadásul úgy, hogy a laborkörnyezetben abszolút zöld mezős telepítés folyt, a címtár is, az Exchange organizáció is frissen lett kialakítva, maga az Exchange szerver teljesen általánosan tartalmazta a három fő szerepkört – igazából észre sem lett volna szabad vennem magát a telepítő programot.

Észrevettem.

Bár először csak szélesen vigyorogtam. A Microsoftnak ugyanis sikerült megoldani azt a régóta fennálló kellemetlen problémát, hogyan is tudnák rávenni az olvasót parancssori telepítésnél, hogy olvassa el a licensz szerződést. Születtek persze erre korábban is megoldások, pl. egy felhívás, hogy olvasd el… de ezzel a módszerrel ugye nem lehetett úgynevezett határozottan ráutaló magatartást kicsiholni a felhasználóból.
Lássuk, mit izzadtak ki a hegyek.

Nagyítás

Az történik, hogy amikor elindítod a programot, elindul egy várakozási ciklus. A program megvárja, hogy elolvasd az általa jelzett címen található szerződést. Az idő múlását pöttyök kirakásával jelzi. Ha elveszítenéd a türelmedet és nyomsz neki egy kövér space-t, azzal azt jelzed, hogy nem fogadtad el a szerződést. Végig kell várnod azt az időt, amennyi a programtervezők (feltéve, hogy volt ilyen) szerint arra kell, hogy elolvasd a szerződést.
Mókás.
Elsőre.

Csakhogy a fenti várakoztató eljárás a program minden futásakor elindul. Márpedig egy címtár preparálás – még ha minden simán megy – akkor is négy futtatást igényel.

De az asztalomon a tíz párhuzamos csík nem ekkor keletkezett. Hanem a harmadik lépésben, ahol elfelejtettem megadni egy paramétert. (Szűz telepítés, meg kell adni a keletkező organizáció nevét.)

Nagyítás

Nézzük végig, mi történt. Kiadtam a ‘setup /p’ parancsot. Megjelent a szerződésolvasós abuzálás. Kivártam. Aztán a telepítő bőszen elkezdte felolvasni a szükséges fájlokat. Majd amikor felolvasta, akkor írta vissza, hogy elfelejtettem megadni egy paramétert.
Érted. Végigváratta velem a szerződés tanulmányozására szánt időt, felolvasta a fájlokat – és csak ekkor vizsgálta meg az általam beadott parancsot és vette észre, hogy hiányzik egy paraméter.

Egyszerűen nem túl sok értelmes magyarázat adódik a húzásra. Oké, lehetne mondani, hogy önmagában a setup.exe-ben nincs benne az a tudás, hogy melyik indítási üzemmódhoz milyen paraméterek szükségesek és ezt egy xml fájlból olvassa fel – de ez sem ad magyarázatot arra, miért kell megvárni az ellenőrzéssel a licenszolvasási nyaggatást. Jelzem, nem is az az 1-2 perc zavar, amíg várnom kellett (el tudtam tölteni hasznosan), hanem az ijeszt meg, hogy ha enyire felületesek még ilyen egyszerű esetben is, akkor mire számíthatok bonyolultabb forgatókönyvek esetén?
Féljek annyira, mint a 2007-esnél?

ps.
Találd ki, hogy amikor végre eljutottam a setup GUI-hoz, mi volt a harmadik képernyő?
Úgy van: a licensz szerződés. Melyet le kellett okéznom.

1 Comment

  1. Csak ki ne talaljak, hogy a szerver minden egyes ujraindulasakor el kell fogadni a szerzodest. Akkor inkabb varok.

Leave a Reply