Outlook – look out!

Örültem az Outlook2007-nek, a grafikai újításai határozottan tetszenek. Azóta élvezettel használom újra a Calendar/Task részét, teljesen jól átlátható lett, tényleg segít a tervezésben. De két dolog megkeserítette az örömömet.

Az egyik a beépített kereső. Lassúúú. Nehézkes. Oké, bele lehet rakni a Desktop search-öt, de egyrészt nem örülök neki, hogy az mellesleg nekiáll a fájlrendszert is piszkálni, másrészt nem sokkal lesz gyorsabb tőle a keresés.
A másik szívfájdalmam a lassú indulás. Az Outlook 2003 elindult, fél percen belül lekapta az átlagosan napi 100 levelet – és szét is szórta a folderekbe. Ezzel ellentétben az Outlook 2007 – ugyanazokkal a szabályokkal – simán elszuttyog 4-5 percig is a levelekkel, úgy, hogy az utolsó egy percben már nincs is mit letöltenie, mégis, az utolsó néhány levél még nem jelenik meg. Valahol a semmi szélén lebeghetnek. Egyhetes nyaralásról hazatérve lazán összejön a 20 perces várakozás is. (Patch, Sp1 mind fent van.)
Eleinte azt gondoltam, lehet, hogy a desktop search kavar be, azért ilyen lassú. Bizonyos okokból többször is újra kellett telepítenem a gépemet, az utóbbi időkben már nem is raktam fel az asztali keresőt – de nem lett jelentősen gyorsabb. Inkább le is mondtam a keresgélésről – pontosabban, használtam a fejembe épített indexfájlt.

Egészen addig, amíg rá nem bukkantam, hogy Joel-t ugyanez a féreg rágja. Csakhogy ő a megoldást is megtalálta: lookout.
Ez egy népszerű, apró programocska volt, semmi másra nem lehetett használni, csak arra, hogy Outlook adatokat indexeljen és keressen bennük. Ezt viszont piszok jól tudta. Olyannyira jól, hogy a Microsoft fejlesztőstől együtt meg is vette a terméket. Hogy aztán itt mi történt, hogyan történt, arról túl sokat nem lehet tudni, de a fejlesztő hamarosan kilépett a cégtől, a program pedig a mai napig nem épült be az Outlookba. Maradt a Desktop Search. Ráadásul a helyzet annyival rosszabb is lett, hogy az Outlook 2007 alá már nem lehet feltelepíteni a programot, mert a levelező nemes egyszerűséggel nem indul el.

Aranyos. Szerencsére Joel nem hagyta annyiban, utánanézett és a fejlesztő blogjában talált is egy írást. Eszerint az illető megtalálta, miért nem indul az Outlook és le is írta, hogyan lehet körbedolgozni a problémát. Letöltöttem, körbedolgoztam, kipróbáltam – remekül működik. Piszok gyors és nem kér enni.

De az Outlook még mindig rohadt lassan indul.

Leave a Reply