ISA kattogtatás a Trainer-nél

Tavasszal már voltam hasonló rendezvényen, akkor a még béta fázisban lévő ISA2004 enterspájz verziót kattogtattuk lelkesen. Most is ugyanaz a hölgy volt itt és valamivel összeszedettebb előadást nyomott le – bár nem nagyon merültünk le most sem keszonveszélyes mélységekbe. (Egy kicsit furcsállottam: tudtommal a napokban van a nagy MVP röfögés Redmondban – a hölgy akkor most vagy nem MVP vagy lelépett, hogy a Minor kies oktatótermében előadhasson durván negyven embernek?)

Délelőtt általános ismerkedés volt az ISA2004 enterspájzzal, ez nekem már nem sok újdonságot hozott. Inkább csak kötekedések jutottak eszembe, pl. amikor Beth lelkendezett, hogy milyen remek dolog is az online logolás lehetősége. Az igen… de az idő szerinti kereséseknél azért lehetett volna finomítani az időréseken. Jelenleg ugyanis menüből választhatók ki az értékek és az 1 óra után következő lépcső a 7 nap. Ha nekem neadjisten másfél órával korábbi esemény kellene – hát, ne kelljen. Vagy keressek másképp.
Amit egészen biztosan mondott korábban is, de igazából csak most értettem meg (thx Technet Magazin): a CSS – azaz Configuration Storage Server – tulajdonképpen egy ADAM. (Active Directory Application Mode.) Itt tényleg van értelme, de az előadott magyarázat azért kicsit sántít: Beth szerint azért van, hogy olyan helyeken is használhassanak ISÁ-t, ahol nincs AD. Most nézzünk mélyen magunkba és saccoljuk be, mennyi lehet ennek az esélye?
A laborgyakorlat megint nem hozott túlzottan lázba, ehelyett nekiálltam CSS-t hekkelni. Ha ez is egyfajta AD, akkor tuti neki lehet esni a hagyományos AD faragó eszközökkel is. Próbáltam Adsiedit-et, Ldp-t de valahogy nem jött össze. Először a tűzfalra gyanakodtam és elkezdtem finom kis lyukakat fúrni rá. Végül már bazookával durrantottam bele, de akkor sem értem el a localhostot a 389-en. Ekkor kezdtem el gondolkodni. Lehet, hogy a CSS nem a 389-en adja a műsort? Megpróbáltam ráguglizni, de a css szó enyhén szólva is meglehetősen elterjedt kifejezés.

Mivel Beth azért ült ott, hogy kérdezgessünk tőle, letámadtam.
– Hogyan tudom elérni ADAM Adsiedit-tel a CSS-t?
– Oh, a CSS felülete teljesen megegyezik az ISA konzolban látottal. Nincs szükség ADAM utilityre.
– De én szeretném látni pucéran a CSS-t.
– Ugyan, ne akarjam már pucéran látni a CSS-t.
És ennyiben maradtunk.

Ebéd után jött a Sybari Antigen bemutatása. Erre marhára kíváncsi voltam, hogyan integrálták be az MS-be, de semmi különöset nem hallottam. Gyk. megvették és egyelőre ennyi. Ugyanúgy kell használni, mint korábban.
Hallottunk egy elég sekély előadást a termékről, a szokásos ‘balra ütök, jobbra ütök, középen lecsapom a labdát’ stílusban: hűdebaromirakurvasok a vírus, egy gyártóra támaszkodni SPOF -> ta-damm, itt a megoldás.
Beth védelmében azért meg kell említenem, hogy ez egy négy napos kurzus anyaga volt, amit neki kétszer másfél órába kellett összesűrítenie. Ergo jórészt otthon kell majd átnyálaznunk a két könyvet, felszórnunk a virtuális gépeket és végigjátszanunk a laborgyakorlatokat. Mondtam a múltkor is, most is megemlítem: határozottan szimpatikus, hogy megkaptunk mindent: mind a könyveket, mind a tesztkörnyezetet. A korábbi tapasztalatok alapján azért hozzáteszem, hogy 1 GB memória alatt ne is próbáljuk meg feltenni. És csak hat hónapig használható.
Mindenesetre az Antigen labort ún. mentális kattogtatással csináltam végig. Egy korábbi cégnél már üzemeltettem Antigen for Exchange programot, örömmel láttam, hogy a kezelői felületen nincsenek nagy változások. (Mondjuk azt nem igazán fogtam, hogy mintha a spamszűrő nem lett volna az alapcsomag része; enélkül meg csak a meglehetősen bugyuta ‘beírjuk kézzel a szöveget’ subject filter opció lenne benne?)

Aztán a végén találkoztam a megnövelt felhasználói élménnyel is. Elmenetel előtt még betértem a klotyiba és nem lehetett nem észrevenni, hogy a piszoár feletti csempelap méretű infravörös érzékelő olyan fényes volt, hogy az aktus során végig láttam benne a farkamat. Great.

Leave a Reply