Adott volt a feladat. Itt van egy gép, telepítsek rá Office2007-et – úgy, hogy korábban volt rajta Office2007 béta. Nem tűnt túl pilótavizsgás küldetésnek.

Először bedobtam a cédét, setup. Tudom, tudom… de alapvetően jóindulatú ember vagyok, adtam egy esélyt, hátha. Nem jött be, a telepítő mogorván csak annyit mondott, hogy itt bizony két dudás próbál bepréselődni ugyanabba a kocsmába, az egyiket pöndörítsem csak bátran ki.

Oké, bétaoffice az addremoveprograms segítségével ki lett tessékelve, megint telepítőcédé, aztán setup. Nos, a telepítő az előbbi akción annyira megsértődött, hogy fogai között csak ennyit vetett oda:

„Setup is unable to proceed due to the following error(s): The 2007 Microsoft Office system does not support upgrading from a prerelease version of the 2007 Microsoft Office system. You must first uninstall any prerelease versions of the 2007 Microsoft Office system products and associates technologies.”

Nodehát… hiszen letöröltem.
A biztonság kedvéért szétnéztem itt-ott, de tényleg le lett törölve.
Gondolkodtam, hogy nekiállok átfésülni a registry-t, de aztán úgy döntöttem, inkább megidézem a guglipowert. És milyen jól döntöttem.
Itt van egy remek kis írás arról, hogy Scott Hanselman hogyan mászott ki ugyanebből a szituációból. Ajánlom mindenkinek szíves figyelmébe, nagyon tanulságos írás. Az ember elég hamar rájön, hogy vannak olyan esetek, amikor a saját szívásai apró törpévé zsugorodnak másokéi mellett.

Scott először a Filemon segítségével megkereste, hová rakja az Office a setup log fájlt. (Már ez is… hol vagyunk mi még ettől, hogy ennyire készség szintű legyen a Filemon? Hogy az ember inkább ezt válassza, mint a manuális matatást a vinyón vagy jobb esetben egy desktop search programot, bizonytalan nevű log fájl után kutatva.)
A logfájlban talált egy GUID-ot, arra rákeresett a registryben és ebből adódott, hogy a bűnös komponens, mely meghiúsította a végleges office beköltözési szándékát, az bizony a Microsoft Office Shared MUI (English) komponens.
Eddig öröm az élet… csakhogy ezt most el is kellene távolítani. Az addremoveprograms meg szégyenlősen hallgat.
Scott ekkor előkapta a titkos fegyvert: MyUninst a NirSoft-tól. Ingyenes, egyszerű, mint a faék – és mindent lát, ami valaha fel lett telepítve a gépre. Sőt, nem csak látja ezeket a programokat, de ki is nyesi őket.
Meglepő módon nem csak a MUI komponens maradt fent, hanem még néhány helyesírásellenőrző szutyok is – azaz az a szerencsétlen előző program annyira béta volt, hogy képtelen volt minden komponensét bőröndbe pakolva elhúzni melegebb égtájakra.
Természetesen a MyUnInst segítségével minden kidobható és utána már rendben mehet is a telepítés.

Tartozom az igazságnak azzal, hogy a hibáról a Microsoft is tud. Van is róla KB cikk.
De tessék alaposan átolvasni: ha először ezt a cikket találom meg, istenbizony fogom és inkább visszatelepítem az Office2003-at, mint hogy ennyit turkáljak a registryben.
MyUnIst rulez.