Megint Technet szeminárium a Lurdyban

Az ilyesmikről én mindig írni szoktam, kegyetlenül, hasábokat.
Most nem fogok. Egyszerűen nincs értelme. Annyi mindenről volt szó, annyi újdonságról, hogy napokig írhatnék, ha össze akarnám foglalni azok számára, akik nem voltak ott. Az egyszerűbb utat választom: tessék elolvasni a legutóbbi újságot, a cikkek elég jól korrelálnak az előadásokkal. (Emellett Soci anyagai elérhetők nála.)

De azért egy-két megjegyzés csak kibukik.

A címtár snapshot-nál volt egy jó kérdés: ha valaki bejön fekete kalapban és elviszi a snapshot-ot, akkor mi van? Szinte egyszerre merült fel kollégámban és bennem a gondolat: ugyanennyi erővel a korábban értéktelennek, azaz ellopásra érdemtelennek feltűntetett read-only DC-n is ott van az ntds.dit, nyilván azt is fel lehet mountolni másik gépen. Oké, jelszavak nem lesznek benne – de minden más igen. Pölö a teljes konfigurációs névtér, az összes felhasználó és gép neve… meg ilyenek.
És még szintén a snapshot AD… az eszköz szinte kiabál egy ‘compare’ gomb után – emberek, adjatok már neki! (Habár szünetben megkérdeztem GT-t, azt mondta, hogy parancssorban meg lehet adni valami hasonlót.)

A mennyiség most csapott át minőségbe – itt tűnt fel, hogy mostanában az előadók sokkal jobban szeretik a ‘helikopternézet’ kifejezést a ‘madártávlat’ helyett. Modern időket élünk.

Örömmel tapasztaltam, hogy Socinak felállt a rendszere. És nemcsak hogy felállt, de az előadáson észre sem lehetett venni, mennyi kinlódás előzte meg. (Egyébként most láttam először előadni a fiút, magával ragadó volt. Tetszett. Nem kicsit, nagyon.)
Azért két apró gonoszkodásnak nem tudok ellenállni:

  • “Ti nem fejlesztetek, ti IT szakemberek vagytok.” Hmm… akkor most mi is van a fejlesztőkkel?
  • Egyik utolsó dia: “beilleszkedés a farba”. Jó tudom, ma már nem probléma, de azért népszerűsíteni még talán nem kéne. ;-P

Végül öröm volt látni, milyen szépen fejlődik GT. Érzésem szerint itt már megtalálta a ritmusát: a korábbi feszes, követhetetlenül gyors előadásai után ezek már lazák, emberien gyors előadások voltak – nem volt olyan nehéz végig ‘fentmaradni a szekéren’.

Leave a Reply