Nemrégiben végiggondoltam, merrefelé is vannak szakmai cikkeim, szerte az interneten. Gondoltad volna, hogy több, mint 300 van belőlük? Gondoltad volna, hogy egy érdeklődő olvasó milyen nehezen láthatja át ezt a kupacot? (Valószínűleg ezt már gondolhattad, ha itt vagy.)
Aztán öregnek öreg vagyok, de teljesen süket még nem. Időnként kapok azért olyan megjegyzéseket, hogy szedjem ki a magánéleti blogból a szakmai írásokat. Meg legyen egy hely, mely az Exchange-re koncentrál. És az se lenne baj, ha interaktív és jól kereshető lenne.

Nos, imhol.

Első körben kiválogattam durván 110 írást, melyeket jobbaknak tartok. Kapásból kiselejteztem például a saját otthoni hardvereim okozta kinlódásokat. Magánügy. Repültek az ún. forró hírek is, melyek valamikor felhívták valamire a figyelmet, de ma már annyira nem aktuálisak. (Ez nem jelenti azt, hogy itt sem lesznek ilyesmik. Miért ne lennének? Csak áthozni értelmetlen a régieket.)
Aztán továbbgondoltam az elképzelést. Az oké, hogy én grafomán vagyok, de be kell ismernem, van az Exchange-en belül olyan terület, ahol nem vagyok annyira otthon. Másfelől pedig, ha már azt mondom, Exchange blog, akkor legyen teljes, legyen tartalmas. Elvégre két Exchange MVP van az országban: felkértem Gömöri Zolit, szálljon be társszerzőnek. Ami Zolinak a szakterülete, az nekem a szürke zóna. És ha ketten írunk, akkor valószínűleg sokkal színesebb lesz a blog, mind stílusban, mind tartalomban. Színesebb, mintha csak én szórnám tele.

Végül egy megjegyzés. Az új skin elegáns, kellemes – de elsőre keveset mutat meg egy cikkből. Márpedig cím alapján nehéz belőni, miről is szól az írás – illetve ennyi alapján meglehetősen nehéz megtalálni azokat, melyekről rémlik ugyan valami, de nem tudjuk pontosan, mi is volt a címük.
Nos, több lehetőség is adott a navigációhoz:

  • A jobb oldali sávban a ‘Keresés’.
  • A jobb oldali sávban a ‘Kategóriák’.
  • A blog alján, a szürke zónában a címkefelhő.
  • A naptár alatt a havi adagok közötti gyors lépkedés.

Ha például valakit a ‘Félresiklott projekt’ néven elhíresült cikksorozat érdekelne, akkor a címkefelhőben ki tudja választani a félresiklott címkét – és már meg is kapta az írásokat. A kategóriák nagyobb krumplikat jelentenek, a címkék kisebbeket – és időnként át-átnyúlnak más kategóriákba.
A bloghoz két feed tartozik, az egyik az írásoké, a másik a kommenteké. Remélem, lesznek. Soha nem gondoltam tévedhetetlennek magam.

Nos, javaslom, gyakorolj, nézegesd végig a lehetőségeket – lehet, hogy még te is találsz számodra ismeretlen írást. 🙂 Most egy-két napig nem szándékozom új anyagot kirakni, nézegesd, ismerkedj – aztán aki bújt, bújt.

Legvégül külön köszönet Gabának, aki helyet biztosított a blog számára. Allah növessze hosszúra a szakállát.