Iszonyú régóta hányódott ez a Onenote jegyzet a tenyérgépemben… jócskán itt volt az ideje, hogy megjelenjen.

Megtudta aztán a király, hogy honnan fúj a szél, hát a bíró lányát akarta megleckéztetni. Üzent is a szolgájáért:
– Édes szolgám, menj el ebbe és ebbe a faluba, mondd meg a bíró lányának, hogy látogasson meg engem, de se nem lóháton, se nem gyalog, se kocsin, se az úton, se az út mellett ne jöjjön. Ruhába is menjen, de meztelenül is legyen, hozzon is nekem ajándékot meg nem is, mert különben lefejeztetem.

Hát, valahogy így érzem magam. Hoztam is, meg nem is. Van egy csomó információm a következő Exchange verzióról, miközben szinte semmit nem lehet elmondanom az NDA miatt. De azért egy-két dolgot talán.

  • Az ún. Global Address List (GAL) bővebb lesz. Több információt fogunk látni a kollégáinkról az Outlook-on keresztül. Hja, közösségépítés…
  • Nem, továbbra sem lesz az Exchange alatt SQL adatmotor. Ahogy magyarázták, minden levélnek egy önálló SQL adattábla dukálna, így viszont komoly teljesítményproblémák lépnének fel. Marci folyosói kommentje szerint ez marhaság. Én ebbe nem tudok beleszólni, nem vagyok DBA.
  • Néhány komponens ki fog pusztulni. Meglepő módon olyanok is, melyek az Exchange 2007-ben debütáltak. Mondjuk ez utóbbiakra a kipusztulás nem igazán jó szó, a szerepkörük bele fog olvadni más funkciókba. (Köszönhető ez annak, hogy az SP1 egy-két újdonsága feleslegessé tett korábbi dolgokat. Szoftvertervezés? Ja.)
  • Adattárolás szinten komoly architekturális változások lesznek. Pontosabban nem is tárolás szinten, hanem reprezentáció szinten. Erről megint nem mondhatok sokkal többet, de erősen érződik, hogy az E14 lelkesen készül arra, hogy igazán komoly, robusztus nagyvállalati levelezőrendszer legyen belőle. Oké, még egy hint: a fiúk bátran továbbgondolták az Exchange 2007 database rehome lehetőségeit.
  • Daniel Petri szép nagy hasat növesztett tavaly óta.
  • Unified Messaging. Jelenleg ugye 16 nyelvi csomag létezik, de ebből csak egyben van beszédfelismerés is. (Vajon?) Az E14-ben 26 nyelvi csomag lesz – és mindegyikhez lesz beszédfelismerő modul is. (Nagy taps a teremben.) A magyar sajnos nem lesz köztük, a környékről a lengyelek és az oroszok kerültek be csak a döntőbe. (Viszont lesz indián nyelven is. Füstjelek?)
  • Ehhez kapcsolódik egy jópofa dolog: voice mail preview. Írásban.
  • Valami tragikus fog történni a Unified Messaging-en belül a fax szolgáltatással.
  • Hallgatva az idők szavára és figyelembe véve, hogy a felhasználók azért csak művelődnek az idők során, bizonyos adatkarbantartási lehetőségeket kipublikálhatunk a felhasználók felé. Ez egyfajta self-management lehetőség lesz. Mari néni a beszerzésről powershellezni fog. (Erősen valószínű, hogy tenni fognak rá valami grafikus felületet.)
  • A jogosultsági rendszer sokkal granulárisabb lesz.

Hát, ennyi. Kicsit fájt a szívem, miközben a részleteket töröltem a jegyzeteimből… de idővel mindent meg fogunk tudni. Meg, amennyire sejtem, a végső termékig ezercsillió dolog változhat.