Exchange 2007 és a Relay

Az egyik kollégám jött azzal az igénnyel, hogy szeretne a cégen belülről is és kívülről is leveleket küldeni (ez ugye nem kaland), de mindezt egy MacBookról és egy iPhone-ról. Nosza rajta, beizzítottam az IMAP-ot és a Client Server nevezetű default SMTP receive connectort. A dolog működött, én nyugodtan hátradőltem, béke.

Eltelt 2-3 nap és a kolléga szól, hogy a céges mail-jét tudja így használni, de a magánt nem. Hirtelen nem értettem a dolgot, hiszen (tudomásom szerint) a Client SMTP connector pont azért van, hogy a bejelentkezett felhasználók tudják relay-nek használni.

El kezdtem keresgélni és kiderült, hogy rosszul tudom. A bejelentkezett felhasználó alapból, csak a rendszerben létező domainek nevében tud küldeni. Azt, hogy bármilyen domain-t használhasson a következő PowerShell paranccsal lehet megengedni:

Get-ReceiveConnector -Identity “SERVER\Client SERVER” | Add-ADPermission -user “DOMAIN\Domain Users” -ExtendedRights “Ms-Exch-SMTP-Accept-Any-Sender”

További információk itt:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb232021.aspx

3 Comments

 1. Tisztelt Urak!

  Kezdő vagyok, és nem is tervezek rendszergazdának lenni, de baráti szívesség alapon hozzáláttam egy SBS beüzemeléséhez. A szerver repül, a gép jól megy, az oprendszer mindent tud, de a levelezés…az egy katasztrófa. Szimplán nem megy a levelezés. Az exchangenél sehol sem találom, hol lehet beállítani például azt, hogy honnan töltse le a leveleinket (külső domain és vele kapcsolatos email szolgáltató van) pedig olyan linkelt mail fiókokat tudnék csinálni, de hát ilyen apróságot hogy hol állítsuk be a külső e-mail fiókot, azt sehol sem találtam. Kaphatnék erre egy kis támogatást? Csak annyi érdekelne, hol kell ezt beállítani…ez valahogy a netről eddig kimaradt.

  Amennyiben van valami ötletük, azt szeretettel várnám.
  Köszönöm előre is:
  Tisztelettel:
  Balázs.

 2. Szia,

  A helyzet az, hogy az Exchange levelezőszerver, ez nem letölt leveleket, hanem kap. 🙂
  Létezik olyan technika (ETRN), hogy áthúzza magára egy másik levelezőszerverről a leveleket, de nem tudom, hogy az SBS verzió ezt tudja-e. SBS ügyben tudom ajánlani Réczi Gábort (http://www.netacademia.net/Oktatok/Adatlap/R%C3%A9czi%20G%C3%A1bor), akit a Tudástáron keresztül (http://tudastar.netacademia.net/) lehet elérni.

 3. Réczi Gábor

  2011-06-14 at 12:58

  Sziasztok,

  megszólítva érzem magam :)… ha sbs (melyik?), akkor a pop3connetctor a barátod, CSAK ebben az exchange verzióban van ilyen.

  Tudomásom szerint az ETRN nem támogatott Exchange 2007 után, de a pop3connector műxik SBS2008-2011-en is.

  A tudástárban megtalálsz a megfelelő SBS szekcióban 🙂

  G

Leave a Reply