Exchange kívánságlista

Új évet kezdtünk. Én az új évvel egyetemben elkezdtem a régi saját blogom költöztetését. Miután a régi cikkeimen módosítani is akarok, nem egyben pakoltam át mindent, hanem a bejegyzéseket átnézve egyesével rakosgatom át.

Ennek kapcsán belefutottam egy régi cikkembe:

http://www.it-pro.hu/Blogs/tabid/94/EntryId/22/Exchange-kivansaglista.aspx

Ez egy amolyan óhaj lista volt, hogy én mit látnék szívesen az akkor még E12 kódnéven futó jelenleg Exchange 2007 néven létező termékben. Ma, az Exchange 2007-et ismerve, az E14-et várva újra arra adnám a fejem, hogy összeállítsak egy kívánságlistát.

A régi vágyaim:

“Programozható, dokumentált OWA felület. Legalább olyan szinten dokumentált és testreszabható legyen mint az Outlook, hiszen egyre többen már csak ezt használják és ebből következően a mai helyzetben, az Outlook hozzáfejlesztések nem érhetők el az OWA-t használók számára.”

Erről nem tudom, hogy megvalósult-e mert az elmúlt időszakban nem foglalkoztam az OWA testreszabásával. Annyi biztos, hogy ASP.NET lett belőle, valamint webpart-okat használ, így gyanítom, hogy egyszerűbben lehet hozzányúlni.

“SQL motor a JET engine helyett. Tudom, ez nem fog bekövetkezni, de akkor is leírom”

Valóban nem valósult meg, sőt, a következő verzióban sem fog bekövetkezni. Azt az információt kaptam róla, hogy a jelenlegi SQL típusú adatbáziskezelők egyszerűen nem alkalmasak az itt ellátandó feladatra, ebből következően nem óhajtják megfizetni azt a teljesítménycsökkenést, mint árat, amit az átállás okozna.

“Az SMTP szerver jobb scriptelhetősége. Szeretném elérni, hogy ne csak a jelenlegi OnArrival ponton lehessen scriptből beavatkozni, hanem a többi EventHandlernél is.”

Ez meg is valósult, meg nem is. Az SMTP szerver megszűnt scriptelhető lenni, ugyanakkor a programozói felületét közelebb hozták egy olyan botcsinálta kóderhez, mint amilyen én vagyok. Az egész motor .NET-ben programozható.

“A több e-mail címmel rendelkező felhasználók korrekt kezelése. Értem ez alatt, hogy az alapértelmezettől eltérő címekkel lehessen levelet küldeni, a különböző címekre beérkező levelekről a felhasználó lássa, hogy melyik címére érkezett, az elküldött elemek szétválogathatóak legyenek.”

Ennek sajnos nyomát sem látom. Az igény még mindig fent áll, jó lenne, ha a következő verzióban történne valami. Ezt újra felteszem a listámra.

“A scripting egységesítése. A különböző pontokon lévő scripting engine jelenleg különböző tudással rendelkezik. Pl. a Store Eventeket és az Outlook formokat csak VBScriptben lehet megírni. Az SMTP-nél és a WSHnál működik a JScript is.”

Hát ez az egész kérdés megváltozott, hogy úgy mondjam okafogyottá vált. A programozói felületek átmentek .NET-be, Web Service-ekbe, a management felületek pedig PowerShell-be.

Ennyit a múltról. Most jöjjön a jövő. Mit szeretnék a következő verziótól:

– Először is a fentiekből származtatva: A több Exchange e-mail címmel rendelkező felhasználók kezelése.

– Jogosultság kezelés az OWA felületen. Ez talán az egyik legnagyobb hiányossága a webes felületnek az Outlookhoz képes.

– Nem egészen Exchange, de szorosan kapcsolódik: egy normális html viewer/editor az Outlookba. A jelenlegi Word-os verzió egy katasztrófa. Erről bővebben itt: https://www.emaildetektiv.hu/2008/09/11/outlook-2007-es-a-html/

– Jogosultság kezelés a grafikus management felületen (EMC). Ami jelenleg van, az igen gyenge.

– Natív import/export megoldás a store-hoz (ez az import-mailbox, export-mailbox a kötelező 32 bitjével és kötelező telepített Outlookjával egy vicc)

– Normális, egyszerű, API felület a MAPI-MIME (TNEF-HTML) konverzióhoz. A jelenlegi állapot nem egészen kielégítő. Ezt a konverziót belül az Exchange maga megoldja automatikusan, ugyanakkor, ha API-n keresztül ez nem érhető el.

Nekem így hirtelen ennyi jutott eszembe magamtól.

Kéretik kommentezni, megköpködni, kiegészíteni!!!

3 Comments

  1. Kérlek, hogy ha összeállt a kívánságlista, juttasd el az Exchange fejlesztőteamnek is. Ha szükséges, ebben szívesen segítek.

  2. Hali,

    Szívesen, de mint látod ez a dolog egyenlőre érdektelenségbe fulladt. Rajtam kívül nem volt senkinek hozzáfűzni valója.
    Ha már itt tartunk még két igény részemről:
    1. Kérem vissza az OMA-t
    2. SMS kezelés

    üdv,
    Zoli

  3. Lehet, hogy más módon kellene ezt kommunikálni – pl. technet weboldalon, vagy pl. hírlevélben, hogy akinek van bármi elképzelése, az mondja el. Egy próbát simán megérne.

Leave a Reply