Ilyen is régen volt, hogy egy napra két bejegyzés jusson.

Néhány napja kaptam egy kérdést, ami a fájl share-ek és sharepoint dokumentumtárak elérésére vonatkozott mobil eszközről.

Az Exchange 2007 tud olyat, hogy fájl share-ekhez, vagy sharepoint dokumentumtárakhoz nyújt hozzáférést az OWA felületén keresztül, csak olvasható módon. Ezt korábban demonstráltam is egy screencastban.

Mindenféle marketing anyagokból kiderül, hogy a szerkezet tud ilyet ActiveSync-en keresztül a Windows Mobile eszközön is. Ennek a szerver oldali konfigurációs lépései meg is találhatóak itt.

Viszont most jön a 100 forintos kérdés: Hogyan lehet az így publikált információhoz hozzáférni a mobil eszközön?

Körülnéztem. Az ActiveSync-en nincs erre vonatkozó beállítási lehetőség. A File Explorerbe beírva a linkeket hibát dob.

Hosszas keresgélés után végül megtalátam a választ. Bár az OWA-s és az ActiveSync-es konfiguráció és a marketing anyagok arra utalnak, hogy ez két egyenrangú funkció, a valóság eltér ettől. Ha a céges hálózatunkon egy asztali gépen írunk egy levelet, amibe nem belecsatoljuk az elküldendő fájlt, hanem az unc elérési útvonalával belerakjuk a levélbe, és az Exchange-et megfelelően konfiguráljuk (megengedjük, hogy az ActiveSync-et használó eszköz hozzáférjen a fájl, vagy sharepoint szerverhez), akkor a fenti levelet Mobile eszközön olvasva hozzá tudunk férni a fájlhoz. Erről bővebben itt olvashatunk.

A mobil eszközön rákattintva a levélben lévő linkre feljön egy Internet Explorer és a következő formátumú linket nyitja meg:

activesync:file:////server/share/file

 

Ebből azt gongolhatnánk, hogy így bármilyen publikált fájlhoz hozzá tudunk férni. Sajnos ez a gyakorlatban nem működik. Csak azokat a fájlokat nyitja meg, amelyeket ilyen módon átküldtek nekünk.