Sorvezető

Ha ISA 2006 szerveren keresztül szeretnénk Exchange 2007 webszolgáltatásokat kipublikálni, ahhoz ma már nem kell remegő kézzel nekifogni. Az internet tele van cikkekkel, írásokkal, tényleg minden információ begyűjthető. Konkrétan itt van egy MS cikk, ez alapján nem lehet semmi gond.

Vagy mégis?

Nos, amennyiben az Exchange szervered alatt Windows Server 2008 fut, akkor azért fognak érni meglepetések.

Nem akarom végig leírni a folyamatot, az említett cikk tényleg nagyon jó. Itt inkább csak a buktatókat gyűjteném össze.

Először is, a Windows 2003-as CA szerver nem fog tudni neked SAN tanúsítványt gyártani. A következő paranccsal lehet erre rábeszélni:
certutil -setreg policy\EditFlags +EDITF_ATTRIBUTESUBJECTALTNAME2
Majd újra kell indítani a Certification szolgáltatást.

Oké. Fogod, elindítod a böngészőt az Exchange szerveren, rácsatlakozol a http://ca-server.cegnev.hu/certsrv/ weblapra – és már nem emlékszem pontosan, mit kapsz válaszul, de nem a megszokott nyitólapot. Valami olyasmit mond, hogy ez a tartalom a számodra nem érhető el.
Kedves.
A magyarázat itt található: http://support.microsoft.com/kb/922706.
A Windows Server 2003 alatti tanúsítványosztogató weblap olyan activex kontrollt használ, melyet a Windows Server 2008 / Vista undorral lök el magától. A megoldás: fel kell telepíteni egy patch-et a CA szerverre, hogy úgy is tudjon tanúsítványt osztogatni, ahogy az újabb fiúk kérik.

Akkor most már mehetünk is vissza a weblapra. De mégsem. Azt mondja, immár a helyi böngésző, hogy a CA weblapjának https-en keresztül kellene jönnie. Addig ő nem fogja megmutatni a tartalmat.

Kitérő: Szeneslapáttal igazítanám meg a frizuráját annak, aki ezt az egész nevetségesen idióta ‘Enhanced Security’ módú Internet Explorert kitalálta. Tipikusan az, amikor átesünk a ló túloldalára: használhatatlanná tesszük a terméket és a végtelenségig elbonyolítjuk az egyébként is meglehetősen érthetetlen konfigurálást. Ráadásul úgy tudom, W2k8 szerver alatt kikapcsolhatatlan – miközben ott már épp elég védelmet jelentene az UAC is. Amióta ez van, azóta az az első, hogy telepítem a Firefox-ot a szerverekre is. Szerveren úgyse nézeget az ember pornó oldalakat.

Fogcsikorgatás. Nyilván valahol át kell kattintani valamit, melynek a neve még csak nem is utal arra, hogy mit befolyásol. Szerencsére itt van a net, ahol egy sorstárs már megtalálta rá a workaround-ot.
Hurrá. Elérhető lett a CA weblapja.

Lehetne igényelni az Exchange tanúsítványát… de ez mégsem ennyire egyszerű. Amennyiben az Exchange szerverünk Windows Server 2003 alatt fut, akkor – ahogy a cikk is írja – powershell-ből tudunk tanúsítványt generálni. Csakhogy jelen esetben már W2k8 az alap, ezen már van grafikus felület is. Összedobunk egy custom MMC konzolt, felvesszük bele a Certificates (local machine) snapin-t. A Personal folderen jobbkattintunk, majd a lenti képen elmegyünk a ‘Create Custom Request’ menüponthoz.

Nagyítás

Tulajdonképpen mehetnénk a ‘Request New Certificate’ menüpontba is, hiszen itt van, LAN-on belül a CA szerver, mindenki domaintag, ne kelljen már bináris fájl tartalmát kopipasztázgatni. Mehetnénk… de nem működik. A varázsló második ablakán minden szürke – és közli, hogy nekem bizony nincs lehetőségem webserver tanúsítványt igényelnem. Márpedig hidd el nekem, hogy ha nekem nincs meg ez a jogom, akkor senki másnak sem.
Marad a custom request.

Maga az igény összerakása nem túl bonyolult, egy kicsit szokni kell az újfajta grafikus elemeket, de nem vész. Rá kell kattintani minden izére, meg bigyóra, megnézni, mi is van mögöttük. (Shinder bácsi írása elég jól képbe rakhat bárkit.)
Az alábbi ábrán azt a részt emelném ki, amitől SAN lesz a tanúsítvány.

Nagyítás

Igen, az alternatív nevek. Ahogy az előző linken is van – meg máshol is – beírtam a Subject mezőbe CN-ként a külső nevet, az Alternative Name alá meg az összes szóbajöhető lehetőséget, beleértve azt is, hogy bentről esetleg rövid névvel nyomul valaki. Amit a Subject mezőbe írtam, azt nyilván már nem írtam be az Alternative Name alá is. Aztán végigmentem a láncon, igényeltem, kiadtam, importáltam, majd exportáltam végül megint importáltam… szóval ahogy az első linken szépen le van írva – végül jött kintről az OWA teszt.

Nem sikerült. Azt írta ki, hogy a tanúsítvány nem erre a weblapra szól. A Firefox ennél imformatívabb volt, kiírta azt is, hogy mely weblapokra lenne jó ez a tanúsítvány: csak azokra, amelyek az Alternative Name mezőben szerepeltek. A Subject, az nem jött szóba.

Hozzáteszem, nem vagyok tanúsítvány guru. Fogalmam sincs, mennyire kötelező a Subject alatt CN tipusúnak megadni a nevet, nem tudom, lehet-e ott is DNS formátumot használni. Mindenesetre az egyszerűbb utat választottam, az Alternative Name alá is bedobtam a külső nevet – ahogy az ábrán is láthatod. Működött.

6 Comments

 1. Nagy Balázs

  2009-07-16 at 23:25

  Kikapcsolható az IE Enhanced Security Server2008-on is, a Server Manager nyitóoldalán a “Configure IE ESC” linkre kattintva.

  http://blogs.techrepublic.com.com/datacenter/?p=255

 2. Köszönöm. Szerintem most sok redmondi fejlesztő felmenőit mentetted meg egy életük végéig szóló csuklásrohamtól. 😉

 3. A jo oreg PKI. Es meg mindig csak bonyolitjak. Mindig megkerdezem, hogy van ezt meg hova? Es mindig megmutatjak.

 4. Bezony, ezt én is elég hamar megtanultam: a SAN listába BE KELL RAKNI AZ EREDETI SN-t is. Pont.

 5. hrongyorgy

  2009-12-15 at 08:04

  Pusztan az archivum kedveert, leirnad ide azt a workaroundot? A hivatkozott webcim vagy megszunt, vagy nem tudom, de az adott forum fooldala jon be helyette… :S

 6. Itt valami nagyon csúnya dologba nyúlhattam bele. A cikket tényleg levették a lapról, de amikor rákerestem a google-ben a cikk címére, a három találatból egy sem élt, sőt, még a google sem cachelte le.

  Milyen titkos anyag lehetett benne?

  A rossz hír az, hogy fejből én se tudom. Valami bizbasz kis checkboxot kellett bekattintani az IE opciók között, egy olyat, amelyiknek köze sem volt látszólag a hibához. Ráadásul most meg se tudom nézni, mert nem férek hozzá a rendszerhez.

Leave a Reply