Biztosan sok emberben felmerült már, hogy milyen jó móka lenne rendszergazdaként a szerver konzolból látszólag véletlenül beletörölni a felhasználók postafiókjaiba. Az Exchange 2007-ben, illetve az Exchange 2010 RTM-ben erre a célre az export-mailbox parancs szolgált. Mind exportálni, mind törölni lehetett vele.
Az Exchange 2010 SP1-ben a fenti két funkció kettévált. Exportálásra a New-MailboxExportRequest parancsot kell használnunk.

Minket viszont sokkal jobban érdekel, hogyan tudunk törölni. Nos, bár fura, de logikus: a search-mailbox paranccsal. Tessék megnézni a kapcsolókat. Egyrészt megadjuk a keresési feltételeket, majd jöhet az akció definiálása. Az első lépésnél izgalmas lehet a -searchdumpster kapcsoló, a másodiknál pedig a -deletecontent. Ha mindkettőt alkalmazzuk, akkor a levelet az se menti meg, ha a felhasználó előrelátóan már korábban törölte. (De csak a kukáig.) Az összes paramétert nem fogom felsorolni, a fenti linken részletesen is megtalálható a magyarázatuk.

Habár a Pokoli Operátor sem rossz játék, de azért a parancsnak léteznek értelmes felhasználási területei is. Tudom, hogy nehéz, de képzeljük el, hogy a titkárnő szétküldött hivatalszinten egy államfői levelet, mely tele volt helyesírási hibával. Nyilván ez így blamálja az elnököt, akit nem fog érdekelni, hogyan, de tüntessük el a levelet a rendszerből. Természetesen tágabb értelemben el tudunk vele tüntetni bármilyen, meghatározható paraméterű (pl subject) szpemet, vírust és bármit, ha éppen nincs erre a célra dedikált külső alkalmazásunk.