14 Comments

 1. Ez egy nagyon jó cucc 🙂

  Csak azt a Lync Control Panelt hagyták volna ki, helyette egy jó kis MMC konzol kellene :S

 2. Azért még érződik rajta h. igencsak kapkodósan kellett kiadniuk, a paraméterek nagy része placeholder és sorszám, mindenféle magyarázat nélkül.

 3. @Ricsi:
  Tényleg volt némi kapkodás, az infóim szerint ma reggel még lecseréltek egy online xml fájlt, amely rossz helyre mutatott.

 4. Antal István

  2011-02-18 at 13:23

  És meglynceltek ha nem tudom mi az a lincs? 🙂

 5. Valamikor úgy hívták, hogy OCS. Előtte meg úgy, hogy LiveMeeting. Még előtte meg úgy, hogy Exchange Conferencing Server.

 6. Off:

  Kedves Joep, nagy vonalakban hogy működik a hostolt Exchange-szolgáltatás? Egy Exch organizáció, felvéve accepted domainnek pl. piripócs kft és lemezlakat bt? És mindenki látja egymást a GAL-ban? Vagy hogy kell ezt elképzelni?
  Várható erről egy írás esetleg a szakmai blogon?

  Köszönettel,
  Lotus

 7. A hosted Exchange szolgáltatást úgy kell elképzelni, mint egyfajta virtualizációt. Gyakorlatilag egy Exchange organizációd van, de ezen belül több virtuális organizációt (VO) valósítasz meg. Mindegyik VO-nak megvan a saját accepted domain listája és – elméletileg – a többiektől független GAL-ja.
  A gyakorlatban ez sajnos még nem így van. A címlistaszeparálást csak ACL-ek állítgatásával lehet elérni, ezen pedig már egy power user is könnyedén át tud lépni. Az Exchange rendszergazdák régi vágya, hogy ezt csinálják már meg végre rendesen. Az Exchange blogon be is lengették, de egyelőre még nem igazán akar elkészülni.

  Nem tudom, torpedóban mennyire vagy jó, mindenesetre a témát jól kilőtted. 🙂 Igen, szerepel a kidolgozandó témák között, csak azt várom, mikor jelentik be végre a GAL szeparációt.
  Ha nem bírsz addig várni, ajánlom a figyelmedbe az alábbi whitepaper-t:
  http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb936719%28EXCHG.80%29.aspx

 8. Kiegészítés. A fenti link csak a címlista szeparálásról szól. A Hosted Messaging szolfáltatáshoz még kell egy HMC nevű kiegészítés, melyről itt olvashatsz bővebben:
  http://technet.microsoft.com/en-us/serviceproviders/default.aspx

 9. Hű, bocsánat, most látom, hogy rosszul írtam, ez a szakmai blog 🙂 Azt hittem, a személyesen vagyok, onnan kattintottam át 🙂

  Köszönöm a linkeket, a cikket várjuk, mert ez nagyon izgalmas téma szerintem minden Exchange-adminnak.

 10. Exchange 2010 SP1-től van rendes, szeparált Hosted környezet is (GAL-al, meg mindennel) – a hátrány(?), hogy csak és kizárólag EMS-en keresztül lehet menedzselni, az EMC nem is működik.

  Telepíteni és beállítani nem egyszerű, de ha megvan, onnan teljesen flottul működik.

 11. @maz:

  A GAL szeparációban biztos vagy? Én még nem építettem ilyet, de konkrétan attól az embertől tudom, aki ezzel foglalkozik, hogy ezzel még nincs készen.

 12. ezek szerint külön van a szervezeteknek, és nem is látnak át a másik oldalra. persze, lehet, hogy hazudik a ps szkript 🙂

  [PS] C:\Windows\system32>Get-GlobalAddressList -Organization rfbhosting | fl Dist*

  DistinguishedName : CN=RFBHosting GAL,CN=All Global Address Lists,CN=Address Lists Container,CN=Configuration,CN=RFBHos
  ting,CN=ConfigurationUnits,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=rfbhosting,DC=loca
  l

  [PS] C:\Windows\system32>Get-GlobalAddressList -Organization login | fl Dist*

  DistinguishedName : CN=Default Global Address List,CN=All Global Address Lists,CN=Address Lists Container,CN=Configurat
  ion,CN=Login,CN=ConfigurationUnits,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=rfbhosting
  ,DC=local

 13. Azt hiszem, sikerült rendet tenni a fejemben.

  Amiről te írsz, az tényleg létezik. Exchange 2010 Sp1 óta van, úgy hívják, hogy multi-tenant környezet. Ebben teljesen megvalósul a virtuális organizáció elv, címlistákkal, mindennel.

  Az a levél, melyet én olvastam, arról szólt, hogy valaki hagyományos, azaz nem hosted környezetben szeretne megvalósítani szegregált címlistákat.(Nem GAL-t, csak AL-t.) Megemlítették neki, hogy csak durva átalakításokkal oldhatja meg (forest szeparáció, multi-tenant), illetve vár, mert hamarosan (Q1) ki fog jönni egy patch, mely után már megy a címlista szeparálás _hagyományos_ környezetben is.
  Ez utóbbi infót olvastam felületesen, ettől kavarodtam össze.

Leave a Reply