Nem is voltak annyira elszálltak ezek a prédikátorok, amikor a látszólag zöld szövegeket nyomták. Legalábbis a csapat, aki a Windows 2008 szerver telepítő rutinját írta, tanulhatott volna Salamontól.

A tesztrendszeremhez kellett volna egy 32 bites Windows Server 2008. Msdn-es telepítőkulcsom még volt, telepítő médiám… a fene tudja. Úgy emlékeztem, hogy van, csak nem tudtam, hogy hol. Semmi baj, tudomásom szerint a Microsoft oldaláról letöltött eval verzió ugyanaz, a kulccsal simán lehet aktiválni.
Letöltöttem, kiajánlottam a virtuális gépnek, indít, nyelvválasztás… majd telepítő kód. Nosza, begépeltem.

Windows installation has encountered an error and needs to be restarted.

Ez volt a válasz. Ejnye már. Beindítottam a riadóláncot, kértem még néhány kódot. Mindegyikre ugyanezt a választ kaptam, függetlenül attól, hogy milyen tipusú kód volt.
Oké, ennyit az eval verzióról. Kuncsorogtam egy msdn verziójú telepítőt az msdn kódom mellé, azzal már gond nélkül felszaladt, úgy, hogy nem kért semmilyen kódot.

Botor dolog lenne persze azt mondani, hogy az eval szar, az msdn meg jó. A kettő között olyan 200 KB különbség van, azaz a két telepítő gyakorlatilag ugyanaz. Egy különbség van csak, de az elég groteszk ahhoz, hogy megérjen egy írást.

  • Az msdn verzió annyival rövidebb, hogy nem kér semmilyen kódot. Feltelepíted, majd kapsz 3 napot, hogy aktiváld.
  • Az eval verzió logikája, hogy nem kell hozzá kód, de 180 nap után a kardjába dől. Természetesen ezen időszak alatt, ha van rendes kulcsod, aktiválhatod és teljes értékű szervered lesz.

Eddig nincs is gond. Csakhogy valami mekkmester úgy gondolta, hogy utólag rárak még valami okosságot. Azt mondta, hogy milyen remek lenne, ha az eval verzióba már telepítés előtt be lehetne ütni a valós kódot, így két legyet ütünk egy csapásra. Berakták. Azzal a szubrutinnal együtt, amelyik online akarja leellenőrizni a kódot, hogy valós-e. Mindezt a telepítésnek abban a fázisában, amikor nemhogy mini operációs rendszer nincs a gépen, de még network sem. Trükkös, mi? Az ellenőrzés nyilván elhasal, bármilyen kódot is írsz be. Egyedül akkor megy tovább, ha üresen hagyod a mezőt. Gondolj bele, mennyi értelme van feltenni egy kérdést, de csak akkor továbbengedni a delikvenst, ha nem válaszol semmit.
És mindezt pluszban programozták bele a telepítőbe.
Finom.

Megjegyzés

Mindemellett el tudom képzelni, hogy pont fordítva történtek a dolgok és mind az eval, mind az msdn verzió a bolti változatból keletkezett, a kódbekérő rész részleges, illetve teljes kiműtésével. Sőt, még azt sem tartom kizártnak, hogy létezik valahol egy manual, ahol leírják, hogy az eval verziónál tilos bármit is beírni az ablakba. (A letöltési oldalon mindenesetre csak annyit említenek, hogy nem kötelező.) Még az is lehet, hogy nem akar online ellenőrizni, hanem egyszerűen csak kivették belőle a validáló rutint. Sok minden lehet. Ha így van, akkor ez az egész már nem tűnik annyira nagy hülyeségnek… de gányolásnak igen.