Kora reggel jött egy kérdés. Valami nem működik egy Exchange 2010 szerveren. Oké, mindjárt megnézem a tesztrendszeren.
Hát, a mindjárt kicsit elhúzódott, ugyanis szégyen ide vagy oda, de marha régen jártam már erre, tizensok patch várta toporzékolva, hogy feltelepüljön. – Jól van, aranyoskáim, azonnal – nyugtattam meg a virtuális gépeket és rányomtam az install gombra.
Közben elmentem reggelizni. Visszajöttem, restart.

Nosza, nézzük azt a problémát. Elindítottam az outlook-ot a kliensen – erre közölte, hogy nincs Exchange szerver. Hoppá. Megpingettem, látta. Névre is, IP-re is. Mind a kettőt. Biztos az outlook2003 hülyéskedik – gondoltam – és beléptem egy másik tesztgépbe, ahol outlook2010 dolgozott. Ugyanaz. Ő sem látta az Exchange szervereket.
Mi a fenét csinálhattak a patch-ek?

Korán reggel volt, az agyam még nem bootolt be rendesen, pusztán ezzel tudom magyarázni, hogy már első körben ész nélkül nekiálltam guglizni. Lett is egy csomó találat, egyik vadabb dolgot mondott, mint a másik. Mindegyik szálnak utánajártam, de minden rendben volt, ezek nem okozhatták a hibát.
Kimentem a konyhába, főztem egy kávét. Innentől mondhatom azt, hogy nekiálltam módszeresen felgöngyölíteni a problémát. Exchange szerver, eventlog. Minden rendben, viszont másfél órával ezelőtt tömérdek piros felkiáltójel. Hmm, hmm. Nagyon sok. Ezt most mind olvassam át? Eh, ez másfél órával ezelőtt volt, nekem meg most van bajom. Majd visszanézek, ha nincs jobb ötletem.
Nézzük az Exchange szolgáltatásokat. Na, itt köptem vissza kis híján a kávét. Az automatikusan induló Exchange szolgáltatások durván fele csak úgy lógott a levegőben, köztük persze az Exchange RPC is. Mind a két szerveren! Ez azért már tényleg izgalmas. Indítsuk újra. Sorra végignyomkodtam a start gombot és a szervízek elindultak. Ráküldtem még vagy 5 refresh-t, de a szolgáltatások makacsul működtek. Ez egyre rejtélyesebb. Valahogy nyugodtabb lettem volna, ha a szolgáltatások egyszer csak maguktól megálltak volna.

Na, mindegy. Nézzük az outlook mit lát. Mindent. Mind a kettő. Mind a két Exchange szerveren. Fejvakarás.
Gyorsan megnéztem, amit a kora reggeli kérdéssel kapcsolatban akartam, aztán amíg válaszoltam, be is ugrott a megoldás. A kora reggel. A patch.
Idősporolás miatt egyszerre nyomtam rá mindegyik szerveren a Windows Update gombra, aztán reggeli után egyszerre a Reboot gombra. Az öt szerver (két DC, két Exchange, egy TMG) egyszerre állt le és egyszerre indult újra. Csakhogy. Amikor az Exchange szerverek szolgáltatásai keresték volna az AD-t, az még sehol sem volt. Emiatt vésték tele piros felkiáltójellel az eseménynaplót. Később persze meglett az AD, de a szolgáltatások nem indultak el maguktól.

Tanulság? A reggeli kávé előtt soha ne pecseljünk.