targetAddress avagy spóroljunk a licenszeken

Most következik az az eset, amikor bebizonyítom, hogy nem értek az Exchange-hez.

Mit csinálunk olyankor, amikor van egy email címünk, amiért a saját Exchange szervezetünk a felelős, de az ide érkező leveleket tovább kell küldenünk egy külső címre, és saját rendszerünkön soha egy darab levelet sem kell tárolnunk, ami a megadott címre érkezik?

Én (és az a gyanúm, hogy ezzel nem vagyok egyedül) a következőt tettem a fenti esetben. Létrehoztam a saját címünkhöz egy postaládát, a külső címhez egy kontaktot és a postaládát ráirányítottam a kontaktra. Megbékéltem azzal, hogy ez ronda, sőt minden egyes ilyen akció visz magával egy nem is túl olcsó CAL-t.

Mostanában a több ügyfélnél az Exchange 2003 – Exchange 2010 Cross-Forest migrációval birkózom (ez egyszer még megér egy másik cikket). Ennek kapcsán meglepetten tapasztaltam, hogy a migráció végén a rendszer egy olyan Mail Enabled User-t (ez ugye Exchange szempontból egy kontakt, és mint ilyen nincs postaládája) hagy maga után. Ami viszont képes leveleket továbbítani pontosan úgy, ahogy a fenti kérdésben szerepel.

Némi nyomozás után kiderült, hogy a tettes a targetAddress nevű AD property. Tehát minden levél, ami a kontakt egyik proxyaddress-ére érkezik azt a rendszer tovább küldi a targetAddress property-ben szereplő címre. Ráadásul a rendszer azt a kedvességet is megteszi (mind Exchange 2003 mind 2010 esetén), hogy a targetAddress property-t eleve kitölti a kontakt email címére.

Ebből adódóan az eredeti kérdésre adott válasz így változik:

Felveszünk egy kontaktot a külső címmel, majd a kontakt proxyAddresses listájába felvesszük az átirányítani kívánt saját címet.

Kész vagyunk. Mínusz egy CAL.

5 Comments

 1. Miklósfalvi László

  2013-02-07 at 13:00

  Pont ez kell(ene) nekem is. Meg is csináltam. Nem működik (Visszakaptam a levelet “E-mail cím nem található” üzenettel (Exchange 2010).
  Kell még valami egyéb is ahhoz hogy működjön?

  Köszönöm
  Miklósfalvi László

 2. Szia,

  Tudtommal nem, sőt kipróbáltam, használom is. Esetleg magánban beszéljünk róla.

  üdv,
  Zoli

 3. Miklósfalvi László

  2013-02-13 at 09:30

  Én voltam a hunyó. Megcsináltam még egyszer, és most megy. Ott rontottam el, hogy a ProxyAddresses-be felvett cím elé nem írtam be az smtp: -t, csak simán az e-mail címet.
  Viszont amikor a kontaktot létrehozom, és adok neki egy alias értéket, akkor ez az alias működik saját címként, nem is kell külön a proxyAddress értékét piszkálni.

  Köszi
  ML

 4. Ha létrehozok egy terjesztési csoportot és abba teszek egy kontaktot, akkor is ugyanezt érem el: egy beslő címre küldött levél egy külső címre megy el.

  Ezzel is megspóroltam a CAL-t, vagy nem?

 5. Szia,

  A CAL-t ezzel is megspórolod.

  üdv,
  Zoli

Leave a Reply