Egy újabb rémálommal kevesebb.
Emlékszem, amikor először találkoztam ilyesmivel, nem hittem a fülemnek.
Egy nagyobb migráció után Exchange routing group-okkal zsonglőrködtem egy meglehetősen nagy organizációban. A végén minden beállt abba az állapotba, amilyenben lennie kellett. Szerintem.
Csak éppen nem tűnt el egy kitörölt routing group – emiatt a levelek véletlenszerűen félrementek. Jó lett volna ténylegesen is megszabadulni a rossz routing group-tól… de még flex-szel sem tudtam eltávolítani. Egy idő után feladtam, call PSS. Azt mondták, igen, elő szokott ilyesmi fordulni, a routing információk cache-ben vannak és néha beragad valami szemét. Ki kell üríteni a cache-t.
– Oké – mondtam – csapjunk bele… hogyan kell?
– Nagyon egyszerű – mondták – az összes szervert le kell állítani egy időben.
– A routing groupban?
– Nem. Az egész organizációban.
Ekkor ültem seggre. Nem kis munka volt megszervezni, hogy minden helyszínen legyen egy ember, aki adott jelre (mobiltelefon) lekapcsolja a szervereket majd adott másik jelre visszakapcsolja. Távoli újraindításról szó sem lehetett, mert addig mindegyik gépnek kikapcsolva kellett lennie, amíg a routing master Exchange szerver fel nem állt.
Viszont ettől tényleg megjavult a levelezés.
Azért úgy belegondoltam, hogy mondjuk egy multicégnél, ahol garmadával vannak szerverek különböző kontinenseken, mekkora meló lehet egy ilyen akciót megszervezni.
Valószínűleg belegondolt a Microsoft is, mert kihoztak végre egy eszközt, mely kezeli ezt a problémát. Az a neve, hogy Routing Engine Monitor (REMonitor) és az Exchange Team szépen le is írja, hogyan kell kezelni. A logika azt mondatja velem, hogy nagyon jó eszköznek kell lennie, ha ennyi időbe tellett a kifejlesztése.