Mit csinál valaki, ha hónapokig dühöng, nem találja a megoldást, majd egyszer csak rájön, hogy ő volt a hülye? Normális ember ilyenkor behúzza fülét-farkát és eloldalog. Én viszont cikket írok belőle.

Az utóbbi fél évben – különböző katasztrófákból kifolyólag – többször is újra kellett telepítenem gépeket. Oprendszer, szutykok, office. Természetesen már a 2007-es.
És mindannyiszor belefutottam abba, hogy az Outlook2007 nem hajlandó linkként kezelni a linkeket. Ha nem lennék már alapvetően ősz, tuti erre fognék néhány hajszálat.
Ötvenszer átnéztam minden beállítási lehetőséget, körbekérdeztem haverokat, feldobtam a témát levlistákra, széthajtottam a guglit – mindhiába. Mindenhol remekül működött a link a levélben, csak nálam nem. Pedig beállítottam mindenféle formátumot. Mindenféle nyelvi kódolást. Kecskét áldoztam éjfélkor keresztútnál. Nem ért semmit.
Beletörődtem. Ez úgy látszik, a karmámhoz tartozik, együtt kell élnem vele.

Nemrég úgy kaptam vissza a tabletpc-met, hogy elő volt rá telepítve mind az XP, mind az Office. Kisördög bebúj, levél elküld – a link bizony link maradt. A-ha. Ezután szépen elkezdtem személyre hangolni a progit, ahogy szoktam. És időnként küldtem egy levelet.

Nem rabolom tovább az idődet, meglett a bűnös.

Nagyítás

Imhol. Autocorrect, azon belül autoformat.

És ekkor lett volna kedvem headbang-elni az íróasztalon. Ugyanis rájöttem, mi okozta a vakságot. A nagyra nőtt egóm. Ugyanis baromira kényes vagyok arra, hogy egy szoftver azt csinálja, amit elgondolok. Ne, hangsúlyozom, _ne_ próbáljon meg okosabb lenni nálam, ne próbálja meg a fülem állásából kitalálni, hogy tulajdonképpen nem is azt akarom, amit begépeltem, hanem valami egészen mást. Emiatt az az első, hogy minden szoftverben, amelyben van valami hasonló, gondolkodás nélkül kikapcsolok minden autokorrekciót. Mi azt, hogy gondolkodás nélkül? Elolvasás nélkül!
Így történhetett meg az, hogy nem vettem észre: a linkre hasonlító szövegrészből bizony az Outlook2007 autocorrect funkciója csinál ténylegesen linket.
Mindenki másnál – de nálam nem.