Már a Google is megbuggyant?

Egyre inkább törzshasználója leszek a Google Office rendszernek. Ez nem baj, ami praktikus, azt célszerű használni is. Kezdődött a Google Calendarral, mellyel végre sikerült egybeintegrálni a család összes tagjának egyéni Outlook naptárait és végre körtelefonálgatások nélkül tudok szinházi programot szervezni, nyaralásokat, rövidebb kirándulásokat tervezni. A következő lépés a Google Reader megjelenése volt, ezt végre már tudom PDA-n, mobilon is olvasni. A FeedDemon itt szerepelt le csúnyán. (Meg a hibás megjelenítésen, meg a lokális keresés hiányán, meg ugye külön alkalmazás, szemben az állandóan nyitva tartott böngészővel.) Aztán belépett a használt alkalmazások közé a Google Documents. Ha valamit gyorsan fel kell írnom valahová és azt szeretném, hogy mindig kéznél legyen, akkor ez majdnem(1) tökéletes. (Gondolatok, linkek szakmai írásokhoz, témák, melyekről majd írni akarok a blogban – bármelyikben(2) – de még rajzötletek is simán elférnek.) Elméletileg lenne erre tökéletes megoldás is az MS-től: a Onenote, PDA szinkronon keresztül. Csak éppen tré. Nem működik. (Ha belejavítok egy már létező és korábban összeszinkronizált szövegbe akármelyik gépen, a módosítás nem megy át a másikra. Ha egy bejegyzés átszinkronizálódott egy másik gépre, akkor már csak úgy lehet törölni, ha off-contact állapotban törlöm mindhárom eszközről.) Az Office-ba épített Notes… azt meg hagyjuk.

(1) Csak azért majdnem, mert nem tudom a PDA-ra úgy rászinkronizálni, hogy a doksik offline is meglegyenek.

(2) Elméletileg erre jók lennének a blogadmin felületek is, de mégsem. Kényelmetlen elmenni az oldalra, belépni, aztán beírni a cuccot a draftokhoz. Ráadásul ekkor keverednek a már kész, de még nem publikált, illetve a még csak piszkozat írások. Inkább fordított folyamat zajlott le: a blogpiszkozatok kerültek át a Google Document-be.

Szóval így álltunk. Egészen pár nappal ezelőttig, amikortól is a következő képet kapom, ha átváltok a Calendar-ra.

Nagyítás

Hiába vártam utána akármennyit is. Minden más Google alkalmazás tökéletesen működik. Kipróbáltam más böngészőből is: IE alatt megy a Calendar. Átmentem más gépekhez. Végül se az otthoni, se a munkahelyi, se a tabletpc nem tudta elérni a Calendar-t Firefox-ból, ellenben mindenféle létező egyéb böngészőből simán ment.
Végiggondoltam a dolgot. Végülis, nekem nem olyan fontos, hogy a háttérben állandóan figyelő Google Office Firefox-on fusson – egyik funkciója sem FF plugin specifikus.

Emiatt döntöttem a Chrome mellett. (Ha már Google.)

Az otthoni két gépre simán fel is szaladt, kicsi, gyors – és mivel csak egy célra használom, nem érdekel, hogyan viselkedik úgy általában a neten.

Csakhogy. A munkahelyemen már megráztam a pofonfát.
A Chrome ugyanis nem olyan, hogy letöltöd és lefuttatsz egy exe fájlt. Az interneten keresztül akar telepíteni. Initializing… initializing… nem sikerült neki. Feldobott egy hibamegoldó ablakot, de a tippek nem segítettek. Jöhetett a jó öreg proxycfg -u parancs, de most hiába. Az se sokat segített, hogy a Chrome oldaláról le lehetett tölteni egy 500KB-os fájlt, mert ez csak trailer. Később ez se tudott túljutni az inicializálós fázison.
Szétnéztem a neten… és megtaláltam ezt. Hát… azért ez elég rendesen gáz. Habár a hiba nem pont ez, de van az oldalon egy link egy _teljes_ telepítőkészletre. Letöltöttem. Elindítottam. Aztán ez is beleveszett az inicializációs folyamatba.
Továbbolvastam a hozzászólásokat. Volt még ott link egy könyvtárra, amelyben komplett Chrome installációk voltak becsomagolva… de valahogy az útvonal neve (buildbot) nem tetszett. Vártam, vártam… aztán ráböktem arra a piros ikszre az inicializálós ablak jobb felső sarkában. Erre feljött az üzenet, hogy a telepítés sikeres volt. ???
Elindítottam. Működött. Beírtam egy címet. Közölte, hogy nem éri el a weblapot.
Aha. Proxy.
Nézzük, proxy konfigurálás. Rákattintottam a gombra – és behozta az IE connection paneljét.
Itt estem le a székről. Hát annyira szarul megy már a Google-nek is, hogy nem fér bele a mérnök munkaidejébe egy beállítóablak legyártása? Hogy bekérje, milyen proxy is van?
De ezzel még nincs vége. Ugyanis nálam az IE is be van állítva, tehát elméletileg át kellett volna tudnia venni az értékeket. Csak éppen a cégnél szkript adja fel az éppen aktuális proxy-t. És azok a zseniális fiúk a Chrome-nál ezt már nem bírták lekezelni.
Így most választhatok:

 • Bekonfigurálom az Internet Explorert egy fix proxyra, elvesztve ezzel a szkript okozta rugalmasságot.
 • Törlöm a francba a Chrome-ot, és – a Firefox hiba miatt – a nagyobb erőforrásigényű Internet Explorert használom a Google Office-hoz. Vicces. Meg persze reménykedek, hogy valakinek eszébe jut majd berakni egy adatbekérő panelt a Chrome proxy beállításaihoz.

10 Comments

 1. Ennyire könnyen nem adnám fel a Firefoxos próbálkozásokat! 🙂 Nem lehet, hogy valamelyik kiegészítő bizbasz gyalázta szét a Calendar képét?

 2. Elég kevés kiegészítőt használok, azokra viszont szükségem van.

 3. hrongyorgy

  2009-09-10 at 12:17

  Jelentem nekem tokeletesen mukodik a Google Calendar Firefox-ban, Linuxon.

  Amit javaslok
  1) cache torlese
  2) firefox bezar, ujraindit
  3) Google Calendar megnyit, Ctrl+F5 ha szet van esve.

 4. 1. Megvolt.
  2. Ezerszer megvolt. Mindhárom gépen.
  3. Megvolt.

 5. @ 11:46: Miket használsz? Nekem pl. a Stylish gyalázta szét a picasás albumaimat. (De már elmúlt.)

 6. ADblock, Babelfish, Delicious, Search sidebar

  De ez valószínűleg rossz irány: ezeket használom már időtlen idők óta és végig működött mellettük a Calendar. És mostanában nem telepítettem semmit.

 7. Kb. féléve én is beleszaladtam ugyanebbe a hibába (Chrome) és nem is tudtam megoldani a céges gépen az installációt (csak kis “trükkel”).

  Nem veszi át az IE beállításait, a BITS (Background Intelligent Transfer Service)is el van indítva. A létező minden tippet kipróbáltam, végül mobil internettel oldottam meg. Gondoltam első telepítést követően a későbbi frissítések már működni fognak. De tévedtem. Chrome lepucolva a gépről…

  “Hát annyira szarul megy már a Google-nek is, hogy nem fér bele a mérnök munkaidejébe egy beállítóablak legyártása?” Határozottan IGEN!!!

  Úgy tűnik csak az MS termékeket divat szidni, a mostani blog bejegyzéseden kívül más elmarasztaló cikket azóta sem olvastam…

  Egészen máig úgy tűnt csak nekem van vele problémám…

  (Valójában már nincs is vele problémám, mivel nem vagyok hajlandó az otthoni gépen sem használni…)

  🙂

 8. @JoeP: Akkor sajnos csak a profiltorles marad, sajnalom. Biztos, hogy a te bongeszoddel van valami gubanc, en ket helyrol neztem es megy, sot, meg Mac alol is megy. IE-t nezted mar?

 9. Nem hiszem, hogy profil probléma lenne. Leírom még egyszer: 3 különböző gépen 3 különböző böngészővel (FF, IE, Chrome) próbáltam. A FF mindenhol elhasalt, a másik kettővel mindenhol ment. Azt is kipróbáltam, hogy kitöröltem a gcalendar-ból az összes adatot majd visszaszinkronizáltam az Outlook-ból, de attól sem változott a helyzet. Még letörölhetném a plugin-eket, de annyit már nem ér az egész – ha azok okozzák a hibát, akkor nem vagyok semennyit sem előrébb.

 10. Pedig valami nalad nem klappol… Mostanaba tobbet nezegetem a GCalendar-t, de eddig semmi osszecsuszas.

Leave a Reply