Lehet egy node-dal több?

Scott Schnoll Exchange 2010 High Availability (HA) előadása után gondolkodtam el néhány dolgon. Van ugyanis egy olyan HA matek, amellyel eddig egy Exchange mérnök még nemigen találkozott.

Történelmileg volt ugye az SCC, azaz a Single Copy Cluster. Ez viszonylag egyszerűen nézett ki, volt egy közös diszk – rajta a quorummal – aztán voltak a node-ok, ha jól emlékszem, maximum négy. (Nem néztem utána, annyira nem is lényeges most a pontos szám. A gyakorlatban én eddig maximum 3 node-ra épülő clusterrel találkoztam.) Hogyan nézett itt ki a HA?

 • Ha kidőlt a közös diszk, vagy akár csak a közös diszken lévő quorum, akkor összedőlt a cluster is. (Hányszor hallottam már olyanról, hogy valaki megörült, hogy milyen sok hely van a Q: meghajtón és elkezdett fájlokat másolni rá. Aztán amikor megtelt és lehalt a cluster, akkor meg volt csodálkozás.)
 • Ha node dőlt ki, akkor amíg volt másik node, addig nem volt baj. A cluster működéséhez elég a diszk (quorum+adat) és egy node.

A Windows Server 2003 SP1 után kijött egy patch, mellyel a termék már ismerte a File Share Witness technikát. Ez volt az első lépés a demokrácia irányába. A Windows 2008 Server ezt már helyből tudja, sőt ki is bővítette – de erről majd később.

Az Exchange természetesen igyekezett kihasználni az új játékszert. Az FSW megteremtette a lehetőséget a logshipping elven működő clusterezési technikák előtt. Pontosabban, a logshipping lokális és standby módban megy mindenféle clusterezés nélkül, csak a CCR-hez kell az FSW. De ahhoz nagyon.
Igaz, ez azért elég korlátozott rendszer. Például maximálisan két node lehet. Azaz ha van egy FSW és a két node, akkor kapunk egy három komponensből álló rendszert, ahol kettőnek mindig működnie kell, hogy a rendszer egésze is működjön.
Vegyük észre, hogy mekkora különbség ez az SCC-hez képest. Ott ugyanis a qourumnak mindenképpen működnie kellett. Itt már csak egy szavazásra egyszerűsödött le a helyzet: a játékosok felénél többnek (min. 50.000000001%) élnie kell ahhoz, hogy a cluster működjön.

Exchange 2010-et már csak Windows Server 2008-ra telepíthetünk. Csakhogy itt már nem csak egy szimpla FSW van a spájzban, hanem jóval több alapanyagból főzhetünk.

 1. Node Majority
  Csak a node-ok játszanak, más nem. Ha a felénél több él, akkor működik a cluster.
 2. Node and Disk Majority
  Bejön a képbe egy ún. witness disk. Ez az a merevlemez, amelyiken a quorum található. Innentől kezdve a játékosok száma megnő eggyel.
 3. Node and File Share Majority
  Ez a korábbi FSW. A quorum nem diszken lakik, hanem kikerül egy megosztásba és ez a megosztás (witness share) is belép a játékosok közé.
 4. No Majority
  Gyakorlatilag a korábbi SCC modell. A quorum diszk az adu ász, mely mindent visz.

És mindemellett a node-ok száma maximum 16 lehet.

Lássuk, mi jön ki ezekből az alapanyagokból.

Az Exchange 2010-ben a quorum diszket, mint olyat, kidobták. Így a négy lehetőségből rögtön kiesik kettő, marad az 1 és a 3.
Nagy kérdés, hogy ezek közül mikor és melyiket alkalmazzuk? A válasz az, hogy felejtsük el. Egész egyszerűen ezt nem mi fogjuk eldönteni.

Miért?
Elmagyarázom.

Legyünk egy izgága Exchange rendszergazdák. Éppen most döntötte el a cég, hogy a magas rendelkezésreállású Exchange 2007 CCR rendszert lecseréli egy szintén magas – sőt, ha lehet, akkor még magasabb – rendelkezésreállású Exchange 2010 rendszerre. Rutinból elkezdünk rajzolni: akkor lesz egy FSW a Hub Transport szerveren és – mivel itt már lehet – legyen akkor 3 node. Mert minél több node, annál nagyobb a biztonság. Megtervezzük. Megcsináljuk. Üzemel.
Aztán egyik nap kidől az egyik node. A szempillánk sem rebben. Éppen a darabokra szerelt gépben turkálunk, amikor valaki véletlenül kirúgja a másik node 220-as csatlakozóját a falból. Csak kacagunk rajta. Egészen addig, míg egy óra múlva munkakönyvvel a zsebünkben repülünk kifelé az ablakon.

Mi is történt?

Van négy játékos: 3 node és 1 FSW. Kidől egy node. Megvan a többség? 3:1, azaz igen. Kidől még egy. Most megvan? 2:2. Mennyinek kell lennie a többségnek? Min. 50.000000001%-nak. Ez bizony nincs meg.
Azaz vetettünk a céggel még egy plusz vasat súlyos milliókért és egy fikarcnyival sem lett megbízhatóbb a rendszerünk – hiszen ha belegondolunk, a 2 node + 1 FSW rendszer is pont egy node kiesést bírt el. Mindezt wálság idején. Nyilván kirúgtak.

Következő munkahelyünkön egyszer csak azt a feladatot kapjuk, hogy bíráljuk el egy külső konzulens ajánlatát. Átfutjuk és egyből kiszúrjuk, hogy az illető úgy képzelte el a magas rendelkezésre állású Exchange 2010 rendszert, hogy abban 3 node van.
– Hah! – rontunk be Vezérigazgató Bálinthoz – Ez a konzulens egy idióta sarlatán! Abszolút felesleges pazarlás 3 node-ból álló clustert tenni az Exchange 2010 alá!

Ezzel rögtön két hibát követtünk el. Egyrészt nem tudtuk, hogy a konzulens a vezérigazgató unokaöccse. Másrészt szembesítés után a konzulens higgadtan, okosan elmagyarázza, hogy ő úgy képzelte, miszerint az Exchange cluster Node Majority quorum modellt használna, azaz a négy játékos közül az FSW-t hagyná el. A plusz node-nak pedig nem a node szintű redundancianövelés a célja, hanem az adatbázis szintű redundanciáé. Ráadásul ha 3 node-ot használ, akkor nem kell méregdrága (DAS) diszktömb a node-ok mellé, hanem egyszerű, RAID vezérlő nélküli vincseszterek is megteszik, melyeket itt lent a Közértben lehet venni kilóra. Ezzel nem csak ezt érik el, hogy a 3 node olcsóbb lesz, mint a kettő(1), hanem sokkal olcsóbbak lesznek a későbbi bővítési lehetőségek is, feltéve, hogy a Közértben nem fogy el a lemez.

Ezek után Bálint bólint – és már megint repülünk.

Nos, pont azért, hogy ne rúgjanak ki olyan sok Exchange rendszergazdát, a fejlesztők úgy döntöttek, hogy kiveszik a döntést a humanoidok kezéből. Amikor összerakunk egy DAG-ot, akkor páratlan számú node esetén automatikusan Node Majority tipusú cluster jön létre, páros számú node esetén pedig Node and File Share Majority tipusú. Természetesen a váltás dinamikus, ahogy bővítem vagy szűkítem a DAG-ot, úgy változik automatikusan a modell is.

(1) Természetesen ez csak nagy adatbázisok esetében igaz. De mikor nem nagy egy Exchange adatbázis? Különösen akkor, ha az Exchange 2010-ben levették róluk a féket és azt mondták a postafiókoknak, hogy szaporodjatok, sokasodjatok és töltsétek be a Földet?

1 Comment

 1. Így utólag belegondolva, a ‘3 node olcsóbb lesz, mint a kettő’ megjegyzés kicsit túlzásnak tetszik. Maradjunk annyiban, hogy nagyjából ugyanoda szórnak, a 3 node nem sokkal lesz drágább, mint a kettő – viszont sokkal olcsóbb lesz a bővítése. (Itt ne arra gondoljunk bővítésnél, hogy beüzemelünk egy újabb node-ot – sokkal inkább arra, hogy a meglévő node-ok háttértárait kell bővítenünk.)

Leave a Reply