Mi lesz veled ActiveSync?

Ma olvastam egy hírt:
“A RIM kezébe került a DataViz”

Azt gondolom, hogy egy átlag Exchange rendszergazda jó eséllyel átsiklik felette. Nálam viszont megkongatta a vészharangot. Miért?
Először is a két cégről:
RIM: gondolom mindenki ismeri őket. Aki mégsem annak a BlackBerry név biztosan ismerősen hangzik. Ez a cég aki a BlackBerry-t, a hozzá tartozó operációs rendszert és szoftvereket gyártja. Valamint ő a (jelenleg az Exchange ActiveSync-ben is használt) Direct-Push szinkronizációs technika atyja.
DataViz: Egy jóval kevésbé ismert cég. Mobil szoftver fejlesztő társaság. Gyártanak kliens szoftvert az Exchange ActiveSync-hez.

Az Exchange ActiveSync ugye egy a Microsoft által fejlesztett szinkronizációs technika, ami eljuttatja a szerveren tárolt adatainkat a mobiltelefonunkra. Microsoft fejlesztésben csak a Microsoft Windows Mobile operációs rendszert használókra. Ezt a többi platformra úgy tették elérhetővé, hogy különböző cégek megvásárolták a technológia licenszét. Ebből született pl. az iPhone 2.0 exchange kapcsolata, vagy a Nokia Mail for Exchange-e. Ez szép, de mi van azokkal a készülékekkel, amelyeket nem a Nokia vagy az Apple gyárt?

Itt jön a képbe a DataViz. Van nekik egy RoadSync nevű termékük. Ez, talán mondanom sem kell, egy ActiveSync kliens. Ebből viszont egy kitüntetett darab. Azok a cégek, ugyanis akik nem vették a fáradságot, hogy saját klienst fejlesszenek, szinte kizárólag e termék licenszének megvásárlásával jutottak ActiveSync klienshez. Így lett Exchange kapcsolat a Sony-Ericsson, az LG, a Samsung készülékein. Ezen túl a terméket még külön is árulják azokra az eszközökre, amelyeken nincs előre telepítve.

Ez a felvásárlás számomra kicsit kétségessé teszi a jövőt. A RIM-nek véleményem szerint nem érdeke a RoadSync termékvonalat tovább vinni, következő okból:
Ha nincs széles támogatottsága az ActiveSyncnek akkor a nagyvállalatok könyebben választják a RIM szinkronizációs megoldását. Ezzel több készüléket és több BlackBerry Enterprise Server-t lehet eladni.

2 Comments

  1. hrongyorgy

    2010-09-09 at 10:48

    A blackberry server nevere szerintem nyugodtan belinkelheted a blackberrys cikkeket. 🙂

  2. Nem ez lenne az első ilyen eset a világtörténelemben.
    Minden flame nélkül a Microsoft már vagy 7549 hasonló húzást csinált…

Leave a Reply