Ízlés kérdése, de nekem szimpatikus, amikor az MS többé-kevésbé hivatalosan elismeri, hogy valamit elbökött – és ki is javítja.

2008 körül, amikor először futottam bele, rengeteget anyáztam az Exchange migrációs (pardon, tranzíciós) stratégiájával kapcsolatban. Emlékszünk, ekkor volt az, hogy beraktuk az első Exchange 2007 szervert (mailbox, cas és hts szerepkörökkel, mert akkor még naívak voltunk), majd az organizáció upgrade kellős közepén lehalt az egész, mert talált egy általa értelmezhetetlen ldap filtert. A hajamat téptem. Mert vagy nagyon fontos ez az ldap filter konverzió (nem az), és akkor legyen egy előzetes check, ahol hiba után nem indul el az upgrade, vagy ha nem annyira fontos, akkor legyen egy figyelmeztetés, de menjen tovább az organizáció upgrade. Ugyanis egy félbeszakadt frissítést utána borzasztóan kellemetlen volt egyenesbe rakni.

Hasonló probléma volt a Public Folderek replikációját hasbaakasztó jótétemény. (Személyesen szerencsére nem futottam bele.) Arról van szó, hogy amikor 2003-ról átálltunk 2007-re (vagy 2010-re), akkor később bizonyos PF elemek nem replikálódtak le. A hiba oka egy lelkes ellenörző modul volt, mely az általa hibásnak tartott (egyébként pedig a hiba ellenére még használható) elemeket nem volt hajlandó átreplikálni az új PF adatbázisba. Anno Bill Long írt egy szkriptet, mely ki tudta javítani ezeket az adathibákat és ki is rakta ezt a szkriptet a saját blogjára(1),

(1) Megint Bill Long és megint a saját blogja. Utálhatják a fickót, rendesen. Amikor az MS azt nyilatkozta, hogy azért nem csinálták meg az ldap filter konverziót az upgrade esetére, mert túl bonyolult lett volna, Bill Long összedobott egy VB szkriptet és kirakta a saját blogjára.

Szóval a helyzet kezelhető volt, de érezzük, hogy nem ez a korrekt megoldás. Gondold el, ott vagy egy ilyen tranzíció kellős közepén, és nem bírod eltávolítani a régi szervert, mert valamiért néhány PF elem nem megy át az új replikára, anélkül meg nem lehet a régit adatbázist, illetve szervert törölni. Ilyen szituációba tolni az admint, úgy, hogy igazából nem is reklámozták, miért nem megy a replikáció… nem túl barátságos dolog.

Ezen a hozzáálláson változtatott az Exchange 2010 SP1. Ha erre állunk át 2003-ról, akkor már hagyja a fenébe a replikáció közbeni adatellenőrzést. Bill Long szerint már készül a patch az Exchange 2007-re is.