De jó is lenne néha.

Mit értek ez alatt?

Minden cégnek van holdudvara: partnerek, vendorok, ügyfelek. (Nyuszi barátai és üzletfelei.) Olyan szervezetekről van szó, amelyekkel sűrűn kell kommunikálnunk. Annyira nem bízunk meg bennük, hogy beengedjük őket a saját informatikai hálózatunkba – de borzasztó jó dolog lenne, ha látnánk egymás címlistáit, illetve a megbeszélések szervezéséhez szükséges free/busy adatokat.

Ehhez kellene kitalálni valami korlátozott megbízhatóságot használó modellt.

Először nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak most.

  • Inter-Org Replication Tool, a free/busy információk szinkronizálásához: határozottan bonyolult eszköz, ráadásul teljes trustot igényel az AD-k között.
  • GalSync a címlisták szinkronizálására: ez egy MIIS/ILM szerveren alapuló címlista szinkronizáció, mely szintén nem egyszerű és borzasztó drága. Viszont nem igényel trust-ot.

Most pletykálok. Van egy multi ügyfelünk, ahol amerikai kezdeményezésre minden országban elkezdték a fenti két eszköz rendszerbeállítását, nyilván amerikai központtal. Kábé három éve. Kezdtük a Galsync-kel. Már majdnem működik. Az Inter-Org Replication Tool bevezetése pedig még a tervezésnél sem jár.

Nem valami biztató. Ehelyett született meg az ún. Federation Trust kapcsolat.

Nagyítás

Már megint a felhő. Most mondd azt, hogy a Microsoft nem veszi komolyan a cloud computing-et. 🙂

Miről is van szó? Van a felhőben valahol egy Microsoft Federation Gateway szerver. Amikor közepes megbízhatóságú kapcsolatot szeretnék, akkor fogom magam és hozzácsatlakozok ehhez a szerverhez, egy Federation Trust kapcsolattal. Ez a kapcsolat tanúsítvány alapú, maga a cert az Exchange szervert igazolja. (Ennek komoly tanúsítványnak kell lennie, a sajátot nem fogadják el.) Az üzletfeleim szintén kiépítenek ilyen Federation Trust kapcsolatokat. (Sőt, nemcsak ők, hanem számomra vadidegenek is, nyilván.) Majd ha ez kiépült, akkor organizáció szinten hozok létre ún. sharing policy-ket, melyekben megadom, hogy:
a. Kire vonatkozzon?
b. Mit engedek neki.

Gyakorlatilag ennyi. Én még azért elfilózgattam a világ furcsaságán: bizalomról van szó, bizonyos szintű bizalmas kapcsolatok kiépítéséről – és rögtön az első lépésben fogalmam sincs róla, hol van a Microsoft Federation Gateway. Ugyanis ez egy olyan paraméter, amit nem lehet megadni. Az Exchange 2010 beépítetten tudja.