Persze nem csak Exchange fronton történnek érdekes dolgok mostanában. Például – igaz, kényszerből – átálltam a munkahelyi gépemen Windows7-re. Azt kell mondjam, hogy határozottan tetszik, okos, gyors, jól kezelhető. Már azon töröm a fejem, hogyan fogom tudni meglépni a tömeges átállást az otthoni hálózatban.

Két furcsaságot azért tapasztaltam.

Én elvből ellene vagyok annak, hogy user adatok legyenek a C: meghajtón. A telepítések után majdhogynem az az első dolog, hogy a user könyvtárat átmozgatom a D:-re. Windows 7 alatt viszont library struktúra van (tetszik), melynek a gyökérpontján nem lehet változtatni. Ha mozgatni akarok, akkor az alatta lévő összes foldert kell átmozgatnom, egyenként. Nem egy világfájdalom, de egy kicsit kényelmetlen.

A másik viszont tényleg furcsaság. Már telepítés során létrehoztam a két szükséges partíciót, a DVD olvasóm emiatt a keresztségben az E: nevet kapta. Nem is volt ezzel semmi baj, amíg be nem dugtam egy USB hordozható merevlemezt, mely lecsapott az E: betűre. A DVD olvasóm eltűnt. Oké, Disk Management, átállítottam a hordozható lemezt valahová máshová, gép újraindít – volt DVD olvasóm. Csakhogy ugyanezt eljátszotta később az USB kulcsokkal is. (A sajátommal nem, mert azt átraktam az F:-re és onnantól nem ütköztek – de az idegen kulcsokkal igen.) Eluntam, átraktam a DVD olvasót az U: betűre, így legalább nyugtom lesz. Gondoltam én.

Ez ugye egy munkahelyi gép, ahol a net use paranccsal fixen be van konnektálva mindenféle kapcsolat. Nyilván betűütközés nincs, nem is lehet.
Aztán egyszer kellett volna DVD-t írnom… de hiába nyomogattam a burn gombot, nem történt semmi. Megnéztem… és megint nem volt DVD-m. A dolog kezdett komolyan idegesíteni, hiszen a megszokott USB eszközökön (PDA, egér) kívül nem volt bedugva semmi. Turkáltam, keresgéltem, nyomogattam a refresh, rescan gombokat… de hiába. Végül kínomban lefutattam a net use parancsot, megnézni mi is van ott… és láttam egy olyan bejegyzést, hogy K: \\szerver\e$. Azannya. Lehet, hogy ez az E$ üti ki a DVD olvasót? Dacára annak, hogy az eredetileg E: egységet már átraktam U:ra?
Teszt. Töröltem a K: kapcsolatot, gép újraindít… és azóta van DVD-m.
A dolog azért is különösen érthetetlen, mert a share-ek között nincs E$, ott már csak az U$ látszik.

Kezdek újra hinni az ufókban.