Ha internet van, minden van

Igenám… de ha nincs, akkor mi is van?

Bár nem is ez az igazi kérdés. Hanem az, hogy miért feltételezték a fejlesztők azt, hogy internetkapcsolat, az mindig lesz?

Kezdjük rögtön az elején. Az Exchange 2010-nek vannak szigorú előfeltételei. Ezek közül néhányat elég a netről letölteni, viszont ott van a .net 3.5sp1, amelynél csak a trailert tudod lekapni, a telepítés maradék része online megy. (Vagy WSUS-ról, persze. De pont a .net 3.5 sp1 esetében láttam már WSUS-on keresztüli nem túl normális települést egy ügyfélnél.)

Itt volt az a pont a tesztlabor összerakásánál, ahol megakadtam. Eredetileg úgy képzeltem, hogy az egész labor csak a virtuális hálón belül lesz látható – nemhogy az internet felé, de még csak a céges háló felé sem fog látszani. De hát a .net… ideiglenesen benyitottam a cég felé, onnan meg kifelé a netre. A sikeres telepítéshez még be kellett konfigurálnom a winhttp proxy beállításait, aztán hajrá. Fel is szaladt a .net, el is távolítottam a plusz hálózati kártyát.
Mentem tovább.

Eljutottam odáig, hogy végignyomkodtam a setup GUI-t, az pedig lelkes tüzijáték mellett közölte, hogy sikerült a telepítés. Aztán megkérdezte, hogy most rögtön szeretnék-e belépni a menedzsment konzolba? Persze. Tekerés, homokóra… majd közölte, hogy a gépen nincs Exchange szerver.
Miközben a háttérben még durrogtak a petárdák.
WTF?
Elindítottam a shellt, de hasonlóan jártam. Az azt mondta, hogy nem fut az IIS, meg a WinRM. Naná, hogy futott mindkettő.

Nagyítás

Nem kicsit néztem ki hülyén a fejemből.

Aztán szerencsére beugrott a megoldás. Hiszen mind a shell, mind a konzol powershellre épül, az pedig lokálisan is távoli elérést használ, azaz a winrm-en keresztül szeretne kapcsolódni a szerverhez. Mivel a winrm fut, a gond csak ott lehet, hogy a szerver nem találja magát. Miért is? Mert a winhttp-ben bentmaradt a proxy konfigurálás, a hálókártya meg már ki lett szedve. Az Exchange szerver nem találta meg a proxy szervert, emiatt meg nem találta meg magát. Ahogy töröltem a winhttp proxy beállítását, egyből lett konzolom, shellem.

Sóhaj. A lényeg, hogy immár minden rendben.

A megkönnyebbülés addig tartott, amíg valamit meg nem akartam nézni a beépített Help-ben. Nincs. Nincs offline Help. Csak olyan van, mely egyből a netre akar tenni.

Itt kezdtem el meredten nézni a plafont. Mi ez az idiotizmus? Miért kellene egy Exchange szervernek internet kijárat? A CAS szervert ISA szerveren keresztül érjük el, úgy, hogy ki van publikálva a 443-as portja. A HTS szerver elé ma már kötelezően kell egy smarthost – mely ugye lehet akár egy Edge Trasnport szerver is. A Mailbox szervernek pedig abszolút semmi köze nincs az internethez. Hogyan gondolják akkor, hogy nincs offline Help?
Jó, nyilván megoldható. Általában úgyis rdp-n keresztül lépek be, tehát a gazdagép böngészőjéből tudok keresni… de akkoris kényelmetlen.
Meg szemléletileg fura.

7 Comments

 1. .NET framework 3.5 sp1:
  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=ab99342f-5d1a-413d-8319-81da479ab0d7

  Az oldalon keress rá a Full package szövegre, ott van az offline telepítő.

 2. De trükkös! Az ember ugye egyből rákattint a download nyomógombra és kapja is a trailert. Meg se fordult a fejemben, hogy az oldalon el van dugva a teljes telepítőcsomag linkje.

  Hatalmas köszönet.

 3. Örülük, hogy segíthettem.

  A legtöbb webes MS telepítő letöltési oldala ilyen. Persze a kedvencem még mindig az MSN letöltő linkje itt:
  http://download.live.com/?sku=messenger

  A Letölt gombra kattintva jön a webes telepítő, ezt meg kell szakítani, a megjelenő oldalon pedig a “Próbálja meg újból” gombra kattintva jön a teljes változat.

  Nesze neked usability 🙂

 4. Az Analist által belinkelt csomag valóban egy teljes telepítő — ami ugyanúgy kiszól a netre 50-60 letöltendő megáért. Nem tudom, hogy végül mennyit tölt le, de ha nincs net, nincs telepítés. Ha olyan rendszerben dolgozol, ahol *tényleg* nincs lehetőséged az internet elérésére, egy lehetőséged marad: .NET Framework Client Profile Offline Installer. Na, ez nem hazudik… Elérhető itt: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=992CFFCB-F8CE-41D9-8BD6-31F3E216285C&displaylang=en

 5. Nahat, en is pont ezt akartam irni. Kulonben meg ha az ember nem kulsos, akkor van lehetosege tavoli MMC-bol bizgatni a Exchange server lelkivilagat. Az admin gepen meg man csak van net…

 6. Zsolt, most próbáltam ki a Full csomag telepítését Windows XP SP3-on ill. Windows 2003 SP2-n, internet nélkül, és gond nélkül felment.

  Hol olvastad az 50-60 MB letöltést full telepítő esetén? Vagy ez saját tapasztalat?

 7. Analist, jó neked. Én már huszonsok Win2003-as gépen szivattam magam dotNET35SP1-gyel és (lehet, hogy a 3-4 hónapnyi frissítetlenség miatt) mindegyik töltögetni akart. Az 50-60 megákat pedig a telepítő írta ki. Ezért aztán annyira is érdemes készpénznek venni.

Leave a Reply